150 jaar koormuziek in de Sint Catharinakathedraal

In 1869 werd in Utrecht het koor Sint Gregorius Magnus opgericht. Dit jaar klinkt dus 150 jaar koormuziek in de Sint Catharinakathedraal.

In 2019 is het jubileum van 150 jaar koormuziek in de Sint Catharinakathedraal te Utrecht. In deze stad werd in 1869 het koor Sint Gregorius Magnus opgericht om de erediensten in de kathedraal muzikaal op niveau vorm te geven. “Passende scholing van nieuwe zangers kreeg daarom vanaf het begin bijzondere aandacht,” vertelt dirigent Gerard Beemster.

Het Kathedrale Koor telt ongeveer 80 vaste zangers, met zo’n 25 middelbare scholieren en 40 kinderen uit groep 7 & 8 van de Kathedrale Koorschool. Ook heeft het koor geschoolde projectzangers die regelmatig meezingen. De Koorschool biedt muzikale en vocale vorming in brede zin met extra uren koorvorming en repertoirestudie door de dirigent van het Kathedrale Koor.

Omdat het koor met zijn liturgische taak alleen kerkgangers bereikt, wil het Kathedrale Koor in zijn jubileumjaar de verbinding aangaan met inwoners en bezoekers van Utrecht. Daartoe is een gevarieerd programma samengesteld, met als motto ‘een Cadeau aan de Stad’. “We treden op diverse plaatsen op, met repertoire van vroeger en nu, werelds en kerkelijk, voor jong en oud, samen met Utrechtse culturele organisaties,” aldus Beemster.

Jubileumprogramma 2019

10 februari: Openingsconcert in de St. Catharinakathedraal. Het KKU zingt met solisten, organist Wouter van Belle en het Cugnon Consort werken van Andriessen, Strategier, Van Belle, Beemster, Bernstein en Schubert.

31 maart: Optreden in Broese boekhandel op zondagmiddag in de Boekenweek, presentatie van de middelbare scholieren van het KKU o.l.v. gastdirigent Eduardo López Cabello, met Latijns-Amerikaans werelds repertoire.

19 mei: Optreden in de Bibliotheek Stadhuisbrug door de KKU met liedjes op teksten van Annie M.G. Schmidt. Ervoor en erna speelt Malgosia Fiebig op het Domcarillon haar liedjes.

29 juni: Wandelconcert langs kerken van het Utrechtse Kerkenkruis i.s.m. Kerken Kijken / Kerken Luisteren. Het Koor zingt op vijf locaties muziek van vroeger en nu met tussentijds een korte wandeling en kunsthistorische toelichting. Locaties: Janskerk, Pieterskerk, Pandhof bij Domkerk, restanten Paulusabdij (in Utrecht Archief) en pandhof St. Marie / Mariahoek.

9 november: Slotconcert St. Maarten Parade. Het Kathedrale Koor Utrecht én het jubilerende Domstad Jeugd Orkest (DJO) verzorgen het slotconcert van de jaarlijkse St. Maarten parade. De St. Maarten Cantate van Wouter van Belle wordt voor deze gelegenheid door de componist georkestreerd.

Meer informatie: www.kathedralekoorutrecht.nl

2019-02-10T14:43:37+00:0010 februari, 2019|Nieuws|