Andriespenning voor Alphons van Dijk

Op zaterdag 13 (Leersum) en zondag 14 mei (Zeist) stond de Schola Cantorum Andreas voor het laatste onder leiding van Alphons van Dijk.

Gregoriaans is koorzang door mannen zonder instrumentale begeleiding – zoals we die eeuwenlang hebben gekend. Na het tweede Vaticaans concilie werd de volkszang ingevoerd in de Nederlandse taal en verdween het Gregoriaans als sneeuw voor de zon.

Toch bleek er behoefte aan af en toe een ‘ouderwetse’ mis met Gregoriaanse zang. Daarom werd eind 2001 de Schola Cantorum Andreas opgericht door een aantal zangers van het Andrieskoor. Twee keer per jaar verzorgden zij een viering in de Andrieskerk en daarnaast traden ze op in andere kerken, af en toe zelfs  in een protestantse kerk. Al gauw werd de Schola versterkt door zangers van buiten het kerkkoor.

In 2004 werd Alphons van Dijk lid en zanger. Toen in 2007 een vacature ontstond voor dirigent nam Alphons het dirigeerstokje op. En dat deed hij met verve!

Gregoriaans zingen is melodieus en meditatief. Maar voor de zangers is het een moeilijke klus om in te studeren. Alphons zweepte hen tijdens de repetities op tot grotere hoogte. Hoorde hij een verkeerde noot? Nóg eens! Hoorde hij een slechte harmonie? Nóg eens en nóg eens! Niets ontsnapte aan zijn aandacht.

Groot was dan ook de schok toen Alphons onlangs aankondigde dat hij moest stoppen. De zangers van de Schola vinden het dan ook heel terecht dat de locatieraad besloten heeft om aan Alphons de Andriespenning uit te reiken.

Uit de motivatie:

U bent vanaf 2004 lid van de Schola Cantorum Andreas in Leersum en vanaf 2007 gaf u daaraan als dirigent belangeloos leiding.

Onder uw bezielende leiding is de Gregoriaanse zang naar een hoog niveau gegroeid.

Daarmee heeft u ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het in stand houden van een waardevol  rooms-katholiek erfgoed.

2018-05-15T09:18:29+00:00 13 mei, 2018|Nieuws|