De blogs van deze week geven stof tot nadenken over de begrippen wijsheid en rijkdom: wanneer ben je rijk, of wijs?

 

Sapientia = wijsheid
Een tekst moet je ‘smaken’, het latijnse sapere, waar ook het woord sapientia  vandaan komt. Een tekst smaken wil zeggen: in de mond nemen, rond laten gaan tegen het gehemelte, kauwen, herkauwen zodat de geur en smaak vrijkomen. We ‘eten de tekst op’, zodat ze ons tot voedsel wordt. Dan krijgen enkele bijbelse zinnen ook een diepe betekenis, bijvoorbeeld Mt 4.4 en Deuteronomium 8.3: ”De mens leeft niet van brood alleen, maar van elk woord dat komt uit de mond van God.”
En denk eens aan de profeet Ezechiël die de opdracht krijgt om de Torah-rol op te eten, zich eigen te maken (Ezechiel 2.8- 3.3). Hij moet wel stokstijf, als een bezemsteel, in de stoet voorop gegaan zijn!

Henk Bloem


Rijkdom
Franciscus van Sales (1567-1622) zegt erover:
Er is verschil tussen vergif bezitten en vergiftigd zijn. Apothekers hebben vergif in huis, maar zijn niet vergiftigd. Zo kun je rijk zijn zonder erdoor vergiftigd te raken: je hebt wel geld in  huis of in je beurs, maar niet in je hart.


Affluenza
Dit woord is samengesteld uit Influenza en Affluent (= rijk,welvarend). Het is een ziekte die je makkelijk kunt oplopen in het rijke westen, waar je een verjaardagspartijtje met ijs en kaarsjes  niet meer kunt maken. Neen, je moet voor 1700 dollar een hele speelgoedwinkel afhuren, extraorbitante dingen organiseren …want dat deden de ouders van dat andere jongetje ook. Het is dus ook nog een uiterst besmettelijke ziekte.

Uit een artikel in dagblad Trouw


Boedha zegt:
Als je alles hebt wat je hartje verlangt
kom je erachter
dat alles niet alles is.

 

Meer verdieping vindt u op de pagina met het vieringenoverzicht, onder de titel ‘De zondag inlezen’