De blogs van deze week gaan over arm en rijk en hoe daarmee om te gaan met behoud van christelijke waarden.

ALLES.
Als een rijke vraagt: “hoe kan mijn leven eeuwigheidswaarde krijgen?” Zegt Jezus: “Onderhoud de geboden en geef ALLES wat je hebt aan de armen” waarop de rijke bedroefd afhaakt. Lucas concludeert: “WANT hij was buitengewoon rijk”. (Luc. 18.22-23). Dat ‘WANT’ is veelzeggend. ALLES weggeven wordt moeilijk als je veel weg te geven hebt. Mensen die (bijna) niks hebben zijn dikwijls verlegenmakend gastvrij en vrijgevig. Armoede verbroedert – of is dat te hoogdravend? Rijkdom verindividualiseert – of is dat te eenzijdig?

Handelsoorlogen
.
Bij handel tussen landen lijkt het virus van de ‘onrechtvaardige mammon’ steeds de kop op te steken. Nationalisten werpen drempels op en maken elkaars burgers het leven zuur. De Britten willen weer zoals vroeger. Donald Trump roept: “Make America great again”. Nostalgie naar vroeger. Reëel?
De eigen belangen, eigen land eerst, nostalgie wordt voorop gezet en een “common house” (Paus Franciscus) komt niet in beeld. Politiek nationalisme als nostalgische drijfveer. Thierry Baudet twitterde vorig jaar over de componist Saint-Saëns (1835-1921): “Je voelt aan alles: zijn tijd was beter dan de onze.”

Geld
Sören Kierkegaard heeft de eenheid van handelen en geloven onderstreept. Het christendom is iets wat gedaan moet worden, de verhouding tot God dringt tot welbepaald gedrag. In zijn 7e toespraak: ‘Barmhartigheid, een daad van liefde zelfs wanneer je niets kunt geven, en niet in staat bent iets te doen’ schrijft hij: “Van alles wat je gezien hebt, is er niets waarvan je zo zeker kunt zijn, dat het nooit in de hemel zal komen, als geld”

Indiaas spreekwoord
Je valt niet over een grote berg maar over een kleine kei.

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van komende zondag:lees hier