Laden evenementen
Dit event is voorbij.

Bart van Soest verzorgt op deze dag een inleiding rond het thema Byzantijnse spiritualiteit waarbij de volgende onderdelen aan de orde komen:

• Wat is spiritualiteit, hoe rekbaar en hoe diepgravend is dit begrip?
  • Wat kenmerkt de Byzantijnse spiritualiteit? Bijvoorbeeld: een in vergelijking met de Rooms- Katholieken veel nadrukkelijker verbinding tussen uiterlijke viering van geloof met Meditatie, Contemplatie en Gnosis.
  • Enige kenmerkende verschillen tussen diverse religies en hun spiritualiteit.

Een en ander wordt geïllustreerd met voorbeelden van Byzantijnse muziek, van kerkbouwkunst, iconografie. Tot slot lezen we enkele korte teksten uit de Byzantijnse Goddelijke Liturgie in kleine groepjes à la Lectio Divina. Na de lunch is er gelegenheid voor vragen, gedachtewisseling, inzage van boeken over dit onderwerp (privé, niet voor de verkoop) en wordt een korte samenvatting aan iedereen uitgereikt.
Vooraf en ter afsluiting mediteren we gezamenlijk met inleidende Byzantijnse muziek en korte Byzantijnse teksten.

Op deze dag is iedereen welkom die -al dan niet vanuit meditatieve hoek- geïnteresseerd is in spiritualiteit en de ontroerende schoonheid van de Byzantijnse geloofsuitingen.

Datum: zaterdag 16 maart 2019.

Plaats: Emmaüskerk, Kerkenlandenlaan 5, Hilversum. Bereikbaarheid OV: Stadsbus 1 van Centraal Station Hilversum, Halte Kerkenlanden (4x per uur)

10.00-10.30 inloop
10.30-11.00 meditatie
11.00- 11.45 Inleiding door Bart van Soest
11.45 – 12.30 Lectio divina
12.30 – 13.30  Lunchpauze (graag brood meenemen, voor soep e.d. wordt gezorgd)
13.30 – 14.00 Vragenuurtje e.d.

14.00 – 14.30 Meditatie
14.30 – 14.50 Theepauze
14.50 – 16.00 Algemene ledenvergadering van de vereniging meditatie vanuit christelijke traditie. Zjj die daar geen behoefte aan hebben, kunnen dan in de voorafgaande theepauze naar huis.

Aanmelden: bij Frieda Haitsma, friedahaitsma@gmail.com

Kosten: € 10,-