Groene kerken fietstocht

Afgelopen zaterdag heeft een klein groepje parochianen uit Driebergen en Woudenberg meegedaan met de groene kerkenfietstocht. Onderweg sloot een mevrouw uit Amersfoort nog bij ons aan. Het was een heerlijke dag. Een mooi combinatie van fietsen door mooi gebied en horen wat de deelnemende kerken doen aan duurzaamheid. We zijn bij vier kerken geweest.

Energie
Energie en isolatie is voor alle vier de kerken een belangrijk thema. De Brinkstraatkerk in Bennekom heeft er echt een hele studie van gemaakt. Met sensoren hebben ze overal in de kerk dag en nacht de temperatuur en de luchtvochtigheid gemeten.

Eyeopeners:

• niet alleen temperatuur is belangrijk maar ook de luchtvochtigheid
  • basistemperatuur niet op 14 °C maar op 10 °C
  • thermostaat hangend boven de mensen (niet op een koude buitenmuur)
  • isoleren van dak van een monument aan binnenkant kan, maar is moeilijk

Naast de eigen kerk hebben ze ook 60 andere kerkgebouwen doorgemeten. Hun bevindingen hebben ze in een boekje uitgebracht. We hebben het meegekregen. Dus wie het een keer wil lenen kan bij mij terecht (m.tiemens@planet.nl). Net als in Woudenberg hebben ze met crowdfunding zonnepanelen op het aanpandige ontmoetingscentrum gerealiseerd. In de ruimte waar koffie wordt gedronken zijn de prestaties van de panelen op een scherm life te volgen.

Dubbelglas
De Arboretumkerk, ook een monument, heeft veel werk gemaakt van het aanbrengen van dubbelglas bij glas in lood ramen, want daardoor ging veel warmte verloren. Het dubbele glas was aan de binnenkant aangebracht en echt nauwelijks te zien. Misschien biedt dit nog mogelijkheden voor het isoleren van de kerkgebouwen in onze parochie.

Hartelijk ontvangen
In elke kerk werden we hartelijk ontvangen met, heel logisch, fair trade koffie of thee. Een keertje zelfs met eigen gebakken lekkers erbij. In Renkum stond een lunch klaar met twee soorten soep. Kortom, er werd ook voor de inwendige mens goed gezorgd. Iedereen was zo gedreven en vertelde zo enthousiast over wat ze doen. Daar kregen wij ook energie van.

Een volgende blog zal ik meer vertellen over de ‘zachte’ kant van duurzaamheid.

Marjolein Tiemens

2018-07-18T16:24:16+00:00 27 juni, 2018|Duurzaam geloven nieuws, Nieuws|