Afgelopen weekend stond in het teken van de schepping. Zaterdag was het wereldgebedsdag voor de schepping. Met een klein groepje parochianen hebben we daarom een meditatieve scheppingswandeling op Heidestein gemaakt. Meditatief wandelen is wandelen met aandacht, met al je zintuigen en voelen wat de natuur met jou doet.

Ter voorbereiding begonnen we met een korte meditatie om tot ons zelf te komen en contact te maken met de aarde. We lazen een mooie tekst over Gods aanwezigheid in de natuur, om in gedachten met ons mee te nemen. De wandeling zelf was in stilte. Bij het ven op Heidestein bleven we nog even stilstaan en besloten we met een gebed.

We bleven nog een tijd bij het ven napraten terwijl we koffie en theedronken op een picknickkleed. De eerste reactie was er eentje van dankbaarheid. “Dank, dat je me zo’n mooi stukje natuur hebt teruggeven en zo dicht bij huis.” We spraken er verder over dat deze manier van wandelen maakt dat je de natuur op een heel andere manier ervaart. “Het is net of je alles in een heel andere dimensie ziet. Niet zoals je ernaar kijkt als door de lens van je fototoestel, maar dieper. Je neemt het meer met je mee.”

We kwamen ook bij de vraag: “Wat maakt het nu, dat we het hier allemaal zo mooi vinden? De kleuren, de vormen, het past gewoon. Komt dat omdat we hebben geleerd dat dit mooi is? Of komt het toch meer van binnenuit?” Hier hebben we over gefilosofeerd. We waren het er al gauw over eens dat het meer was, dan alleen maar geleerd hebben om het mooi te vinden. Het moet ook te maken hebben met dat alles leven is. De heide, de bomen, de vogels en insecten, alles leeft net als wij. Dat schept verbondenheid. Alles om ons heen en wij zelf zijn deel van een groter geheel.

Mocht u het jammer vinden de scheppingswandeling gemist te hebben: volgend jaar is er weer een kans. Het wordt een vaste prik, elke zaterdag voorafgaand aan de startzondag. En kunt u niet zolang wachten vraag mij maar gewoon, dan spreken we iets af.

De startzondag had als thema: Hart voor de schepping. De overweging kunt u hier nalezen.

Marjolein Tiemens, m.tiemens@planet.nl, 06 2077 4093