‘Kerstavondpad’ in Scherpenzeel

Een sfeervolle wandeltocht in Kerstsfeer, langs een route met een rijke historie (zaterdag 15 december).

De figuranten ‘Maria en Jozef’ wachten het publiek op in een stal; op de deel van een boerderij treedt tussen de pinken een koor op met kerstliederen; in een oude schuur wordt het kerstverhaal voorgedragen; en op het einde van de route, in de buitenlucht, stuiten deelnemers aan de jaarlijkse advent-/kerstwandeling Het Kerstavondpad in Scherpenzeel op midwinterhoornblazers.

Kortom, om de zoveel honderd meter is er wel iets bijzonders mee te maken tijdens deze ongeveer één uur durende, zo’n 3,5 kilometer lange vroege-avondwandeling in kerstsfeer tijdens de advent. Maar, wat dat ‘bijzondere’ deze keer inhoudt, blijft traditiegetrouw grotendeels een verrassing. Vorig jaar bijvoorbeeld gaf beeldkunstenares de Zandprinses een bijzondere show weg, of onderweg kon eens met berkenschijven een kerstgroep worden gemaakt.

Voor de tiende keer is Het Kerstavondpad dit jaar te lopen, op zaterdag 15 december. Een eerste groep start om 17.00 uur, bij Kulturhus De Breehoek, Marktstraat 59, Scherpenzeel. De organisatie rust bij de plaatselijke activiteitenwerkgroep Platteland Anders, die alles met een team van zo’n dertig vrijwilligers – ook uit de katholieke en protestantse geloofsgemeenschappen van Scherpenzeel – in twee maanden tijd tot in de puntjes voorbereidt.

De belangstelling uit Scherpenzeel en daarbuiten voor dit unieke dorpsfestijn is elk jaar weer dermate groot, zegt hij, dat liefhebbers er snel bij moeten zijn om entreebewijzen (vijf euro per stuk) te bemachtigen.

De wandeling, afgebakend met 600 wind- en regenbestendige waxinelichtjes, loopt door het noordelijk buitengebied van Scherpenzeel, via de buurtschappen De Haar en Kolfschoten. De route is daadwerkelijk een bestaand pad, een vroeger kerkenpad met van oorsprong ook die naam Kerstavondpad. Henk Schuurman: ‘Mensen uit de verschillende buurtschappen gingen in vroeger tijden te voet ter kerke in deze toen katholieke omgeving. Ze liepen via heide en bos, over hoger gelegen stukken. De kerk staat in de kern van het dorp. Er waren negen van zulke paden, dat van onze huidige wandeling was er één van. In de wegenlegger uit 1832 staat het al ingetekend. Maar waarom dat ‘kerst’ in de naam voorkomt, is nergens terug te vinden.’

Toen mensen in de 20ste eeuw mobieler werden, raakten de paden in verval; ze groeiden dicht, vertelt Henk: ‘Tot in 1993 Scherpenzeler Van der Peut met het idee kwam het Kerstavondpad in ere te herstellen. In samenspraak met aanwonenden, vooral boeren, is toen een werkgroep gevormd die het met snoei- en schepwerk weer begaanbaar maakten. Daar is driehonderd uur werk in gaan zitten. Nog steeds wordt het nu door vrijwilligers onderhouden. Niet lang geleden is bijvoorbeeld een nieuw bruggetje aangelegd.’

Volgend feit was dat landbouwminister Veerman in 2000 een project bedacht om kunst op het platteland te bevorderen, aldus Henk Schuurman: ‘Dat is ook hier opgepikt, door de Stichting Landgoed Scherpenzeel. Samen met Platteland Anders en de plaatselijke scholen is een jaarlijkse kunstroute in het leven geroepen, en daar kwam het idee uit voort in de advent een wandeling met activiteiten te organiseren langs dezelfde route.’

Die eindigt bij boerderij Groot Schaik. Op dat verste punt staat elk jaar weer, na een glas Glühwein of warme chocomel, een bijzonder voertuig klaar om wandelaars terug te brengen naar De Breehoek. Ooit was dat een boot op wielen, een oude postbus, een bus van Ouwehands Dierenpark; wat het dit jaar wordt, blijkt 15 december.

Start: in groepen vanaf 17.00 uur bij Kulturhus De Breehoek, Marktstraat 59 in Scherpenzeel.

Einde: 20.00 uur.

Kaarten: De verkoop van kaartjes voor de wandeling vindt plaats op zaterdag 8 december van 10.00 – 13.00 uur uur bij de VVV in de Breehoek, Marktstraat 59 in Scherpenzeel. Weest u er snel bij, want de praktijk wijst uit dat de kaartjes snel zijn uitverkocht. Evt. kunt u ook nog terecht bij de VVV op dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 16.00 uur.
Let op: betaling uitsluitend contant.

2018-12-10T14:26:56+00:007 december, 2018|Nieuws|