Maria in de Johanneskerk, Leersum

Maria in de Johanneskerk

KIJK – Kunst in de Johanneskerk
In de periode van 25 november tot en met 1 januari 2019 is er in de Johanneskerk in Leersum een MARIATENTOONSTELLING te zien.Openingstijden:

• Op de zondagen kunt u na de dienst vrij binnen lopen tot ongeveer 12.00 uur
  • Op dinsdag 4 december, op de Inloopochtend, bent u van harte welkom tussen 10.00 12.00 uur
  • Op dinsdag 11 december van 10.00 – 11.30 uur
  • Op woensdag 19 december van 10.00 – 11.30 uur
  • Op dinsdag 25 december, 1steKerstdag, na de dienst tot ongeveer 12.00 uur

Vier kunstenaars uit de Johanneskerk tonen hun creatieve visie op Maria: Wim Keetbaas, Hans Neecke, Hannelieke van de Beek en Klaas Leene.

HANS NEECKE vertelt over zijn “Portretten van Maria”
“Voor deze tentoonstelling heb ik 6 portretten met als thema Madonna met Kind geselecteerd. Al enige tijd reis ik langs de vele Mariakapellen die Nederland rijk is en maak dan foto’s van de Mariabeelden. Deze foto’s bewerk ik zodat er “klassieke” portretten ontstaan. Het is fascinerend om te ontdekken hoeveel soorten afbeeldingen er te vinden zijn: devoot, vrolijk, moederlijk maar altijd een uitdrukking van diepe eerbied voor de Moeder Gods”

WIM KEETBAAS geeft zijn motivatie weer om te kiezen voor een aantal “Maria” foto’s.
“De foto’s geven de voor mij mystieke en religieuze sfeer weer die ik door middel van reflecties nog eens wil benadrukken. Het beeld dat zo ontstaat past naar mijn mening uitstekend bij advent en geeft de kijker ruimte voor eigen interpretatie”

KLAAS LEENE, was altijd meer bezig met tekenen en schilderen. Na zijn pensionering kwam hij in aanraking met beeldhouwen en heeft zich daarna verder ontwikkeld.
“En nu exposeer ik in onze kerk met het thema Advent. Het beeld dat ik heb gemaakt is van blauwe albast, een halfharde steen, licht van tint, een beetje transparant. Het is geplaatst op een constructie van Belgisch hardsteen. Het verbeeldt de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria door de engel”.

HANNELIEKE VAN DE BEEK licht haar kunstwerken toe
“In de adventsperiode exposeer ik 5 “Maria” kunstwerken, kleine iconen met afbeeldingen van de annunciatie (de aankondiging van de geboorte door de engel Gabriël), de geboorte van Jezus in de stal, de grot en het aanbieden van geschenken. Verder is er een groot kunstwerk “Engelen tussen hemel en aarde”. In donker en licht bieden engelen hun hulp aan. Ik werd hierdoor geïnspireerd door het aanwezige raam van de Jacobsladder(ontwerp H. Meek) in onze Johanneskerk. Al deze kunstwerken zijn mixed media, een combinatie van fotografie, textiel, borduren en schilderwerk.
In het stiltecentrum is een installatie te zien “Uitroepen naar de hemel”. Al duizenden jaren worden gebeden uitgesproken, oude psalmen of persoonlijke gebeden, vaak bij het aansteken van een kaarsje. De opgeschreven woorden en gebruikte waxinelichtjes heb ik verwerkt in deze installatie”

DE EXPOSITIE BEKIJKEN
De kunst kunt u bekijken op alle zondagen in de periode van 25 november tot en met nieuwjaarsdag.

• Op de zondagen kunt u na de dienst vrij binnen lopen tot ongeveer 12.00 uur
  • Op dinsdag 11 december van 10.00 – 11.30 uur
  • Op woensdag 19 december van 10.00 – 11.30 uur
  • Op dinsdag 25 december, 1steKerstdag, na de dienst tot ongeveer 12.00 uur