Op dinsdag 21 mei gaan we met de St. Maarten– en St. Lucasparochie op bedevaart naar de heilige Liduina van Schiedam.

Op 15-jarige leeftijd ging Liduina samen met vriendinnen schaatsen op de dichtgevroren Maas. Ze viel en brak daarbij een rib, waarna ze koudvuur opliep. Ze bleef hierdoor de rest van haar leven verlamd en aan bed gekluisterd. Toen ze een paar jaar later weer eens opstandig was over haar lijden, beval haar biechtvader haar aan de passie van Jezus te overwegen. Daaruit kreeg zoveel voldoening, dat ze haar ziekte nog niet wilde ruilen voor een Weesgegroet. Door deze houding maakte ze grote indruk op de vele bezoekers die zij kreeg en vooral op chronisch zieken voor wie zij een grote troost was. Velen kwamen opgemonterd bij haar vandaan. Haar lijden uitte zich in stigmata en zij was een voorbeeld van heldhaftig lijden en de liefde van God tot de mensen. Op 17 april 1433 werd Liduina in de Sint-Janskerk in Schiedam begraven. Op haar sterfplek werd een kapel, later weeshuis, gebouwd. Haar relieken bevinden zich in de Basiliek van de H. Liduina en Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. Sinds haar overlijden is haar graf een oord van pelgrimage.

Als wij in Schiedam aankomen beginnen we met een kop koffie/thee vervolgens maken wij een stadswandeling waarbij wij belangrijke plaatsen aandoen uit het leven van Liduina: de Kreupelstraat, genoemd naar de val van Liduina op het ijs; de Grote of Sint Janskerk, de kerk uit de jeugd van Liduina; het Weeshuis aan de Lange Achterweg, waar het huisje stond waar Liduina woonde en op haar ziekbed lag; het graf van Liduina in de Grote Kerk  en Huis te Poort, de huidige oud-katholieke kerk, ooit een schuilkerk, waar de devotie tot Sint Liduina na de reformatie het eerst hervat werd.

Vanaf 11 uur kunnen wij terecht bij het Nationaal  Jenevermuseum, Lange Haven 74. Een rondleiding duurt gemiddeld 45 minuten. Entree €5,-, Museumjaarkaart gratis.

Na dit bezoek kunnen we in hun eigen tijd wat eten en de Grote Kerk bezichtigen die vanaf 12 uur haar deuren opent.

Om 15 uur worden wij dan in de Basiliek verwacht, waar wij met koffie/thee worden verwelkomd worden door rector H. Egging. In deze kerk vieren wij rond 16.30 uur de afsluitende Eucharistie.

Om 17.30 zitten wij weer in de bus op weg naar huis.

Op donderdag 2 mei is de informatiebijeenkomst in parochiecentrum de Kom, Hamersveldseweg 51 in Leusden, om 10.00 uur.
De kosten voor deze bedevaart bedragen  € 35,-. (inbegrepen zijn de bus, koffie/thee en rondleiding in de basiliek). U kunt dit bedrag overmaken op banknummer NL81 RABO 0385 9387 05 o.v.v. Pelgrimsreis Schiedam.
De koffie bij aankomst, museum en lunch  zijn voor eigen rekening.

U kunt  zich voor zowel de informatiebijeenkomst als de bedevaart zelf opgeven bij het parochiesecretariaat St. Lucas: secretariaat@stlucas.nu.

Wij hopen weer op een volle bus,

Namens os pastoraal Team,

Karel Donders, kapelaan