Helaas zijn we opnieuw opgeschrikt door een groot schandaal rond seksueel geweld tegen kinderen in de kerk, nu in Pennsylvania, in de Verenigde Staten. Zoals een oudere parochiaan tegen me zei: “Je schaamt je soms tegenover anderen om katholiek te zijn. En ik begrijp het niet… die mensen hebben toch een eed tegenover God afgelegd?”  Paus Franciscus schaamt zich ook. Hij heeft alle katholieken een brief geschreven n.a.v. dit gebeuren. In deze brief verwijst hij o.a. naar Maria, die onder het kruis bleef staan: “Zij, de eerste van de leerlingen, leert ons allen als leerlingen hoe we halt moeten houden bij het lijden van onschuldigen, zonder excuses of lafheid.”

De Nederlandse vertaling van de hele brief vindt u, zodra deze beschikbaar is, op deze website. De brief is al wel in het Engels te lezen: brief paus Franciscus

Nelleke Spiljard, pastoraal werker