Wandelroute rond klooster in Wijk bij D.

Met de nieuwe brochure ‘Stiltetuin De Kloosterhof’ in de hand is een eenvoudige wandeling van 800 meter te maken over en rondom het terrein van het voormalige Maria Magdalenaklooster in Wijk bij Duurstede (parochie Paus Johannes XXIII).

De brochure vertelt kort iets over de geschiedenis van dit klooster dat in 1401 plechtig werd ingewijd door de Utrechtse hulpbisschop Hubertus Schenck, lid van de orde van de dominicanen. In het klooster woonden zusters dominicanessen, die achter de hoge dikke kloostermuur in alle rust konden bidden en werken. Aan die rust kwam een einde toen in 1578 vijandige krachten een bres in de muur maakten. Daardoor kreeg de Leuterstraat een directe verbinding met de toegangsweg naar het klooster en ontstond de Klooster Leuterstraat. De nieuwe overheid bepaalde in 1583 dat er geen nieuwe zusters meer bij mochten en gaf de gebouwen een andere bestemming.

Van het eeuwenoude kloostercomplex tussen Kerkstraatje en Wildemansteeg zijn nog een keldergewelf overgebleven (niet publiek toegankelijk) en een groot stuk van de dikke muur die dit slotklooster heeft omringd. Deze buitenmuur, met daaraan het grote Komt-allen-tot-Mij-kruis, is te bewonderen in stiltetuin De Kloosterhof (vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang).

foto: Harry Wilmink

De tuin, naast de katholieke kerk midden in de oude binnenstad, “herinnert aan de geschiedenis van het christendom in Dorestad en Wijk bij Duurstede en aan de betekenis van het geloof in Jezus voor de mensen van vandaag,” zo staat in de brochure. Deze vermeldt ook dat op ditzelfde terrein nog andere zusters hebben geleefd en gewerkt: de Zusters van Liefde, die zich van 1858-1956 hebben ingezet voor de ouderenzorg en het onderwijs in Wijk bij Duurstede.

De gratis brochure is af te halen in de VVV en in de Mariakapel van de katholieke kerk en te downloaden van www.johannesdedoper.net/kloosterhof. Daar is ook meer achtergrondinformatie te vinden.

2018-07-16T16:44:14+00:00 4 juli, 2018|Nieuws|