Wat heeft geloven met geheimen van doen?

Normaal bedoelen we met geheimen dingen die verborgen moeten blijven. Je hebt de “commissie stiekem” van de Tweede Kamer, die over veiligheidszaken gaat en waarvan de leden niets mogen vertellen over wat ze in die commissie gehoord hebben. In de godsdienst leek het woord “geheim” vaak gebruikt te worden als een stopverbod voor het denken.  Over geen van die dingen gaat het, als we spreken over de “geheimen  van ons geloof”. Dan gaat het over dingen, waar je niet over uitgedacht raakt en over gebeurtenissen in onze geschiedenis en over sacramenten. Zelfs de Kerk blijkt een geheim te zijn, ook al is ze zo zichtbaar als elke andere organisatie.

Professor Dr. Jozef Wissink (1947) was hoogleraar praktische theologie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is priester van het aartsbisdom Utrecht

Jozef Wissink

Datum                             maandag 11 maart 2019