Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen
Aanleiding/actualiteit
We moeten veel meer natuurinclusief leren denken en doen, in de landbouw, in de bouw. Om de bouw te vergroenen werkt bouwbedrijf Heijmans nu samen met organisaties als de Vogelbescherming en Staatsbosbeheer (Trouw 21 mei). “Vroeger zouden we eerder tegenover elkaar in de rechtbank staan, maar nu hebben we elkaar juist nodig”, zegt Burgmens, een van de ecologen van Heijmans. Dit zijn hoopgevende ontwikkelingen. We delen de leefruimte met planten en dieren. Het is van belang dat er ‘echte’ natuurgebieden zijn waar de menselijke invloed minimaal is. Maar ook in de bebouwde omgeving kunnen planten en dieren hun plekje vinden als daar meer ruimte wordt gemaakt voor water, groen en nestelgelegenheid. Niet alleen fijn voor plant en dier, maar ook voor de mens. Een groene wijk draagt bij aan gezondheid en geluk.
Uit encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus
De eucharistie verenigt hemel en aarde, omarmt en doordringt heel de schepping. De wereld, die uit Gods handen is voorgekomen, keert in vreugdevolle en volledige aanbidding naar Hem terug: in het eucharistisch brood ‘is de schepping gericht op de vergoddelijking, de heilige bruiloft, de eenmaking met de Schepper zelf.’ Daarom is de eucharistie ook een bron van licht en motivatie voor onze zorg voor het milieu en geeft ons richting om bewakers van heel de schepping te zijn. (LS 236)
Voorbede
De eucharistie verenigt hemel en aarde, omarmt en doordringt heel de schepping. Wij bidden, laat de eucharistie voor ons een bron van licht en motivatie zijn voor zorg voor het milieu en heel uw schepping, dat we rekening houden met planten en dieren die ook in de bebouwde omgeving ruimte nodig hebben om te kunnen leven. Leer ons leven in verbondenheid.