Marie-José Reijenga en Martha van der Worp, H. Catharinakerk Woudenberg
Aanleiding en relevantie:
Artikel in de krant: RoundUp kleurt de akkers weer giftig geel. Overal verschijnen weer geelgekleurde akkers waar geen gewas op groeit. Het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat maakt de akkers snel onkruidvrij. Handig voor de boer, maar een grote zorg voor diverse wetenschappers. Glyfosaat is overal in het ecosysteem en in het menselijk lichaam aanwezig. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat glyfosaat bij langdurig gebruik negatief uitpakt voor het bodemleven en de honingbijen. Waarom wordt door de boeren nog steeds RoundUp gebruikt? Omdat het mag! Het is omstreden, omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het middel kankerverwekkend vindt. Professionals mogen glyfosaat gebruiken op landbouwgrond of in uitzonderingsgevallen, zoals vliegvelden, spoorbanen en elektrische voorzieningen. Voor particulieren is het middel verboden, maar landbouwwinkels verkopen het wel en adverteren ermee in hun folders.
Hoe kan dat?
Uit de encycliek Laudato Sí van paus Franciscus
Terwijl wij op een verantwoordelijke wijze de dingen mogen gebruiken, zijn wij geroepen te erkennen dat de andere levende wezens een eigen waarde ten overstaan van God hebben. En moet de mens de eigen goedheid van elk schepsel respecteren. ( LS nr. 69 )
Voorbede
Bidden wij om verstandige mensen die de hele schepping eerbiedigen en de goedheid van elk schepsel respecteren zonder gebruik te maken van omstreden en verboden bestrijdingsmiddelen.