Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen

Aanleiding/actualiteit
Vorig weekend heb ik samen met mijn echtgenoot meegefietst met ‘cycle for climate’. Het was een fietstocht langs allemaal duurzame initiatieven, georganiseerd door de provincie Utrecht. Zo kregen we bij de Triodosbank in Driebergen te horen over het duurzame gebouw. In Leersum vertelden medewerkers van Staatsbosbeheer over de aanpak van het omgewaaide bos. Bij Wijk bij Duurstede en Houten bezochten we burgerinitiatieven, respectievelijk zonnepanelen op de oude steenfabriek en een ecowijk.

Relevantie
Op deze manier werd duurzaamheid op een leuke en ontspannen manier in de breedte onder de aandacht gebracht. We hebben een mooie route gefietst, die we zelf nooit verzonnen zouden hebben. We hebben mensen ontmoet die enthousiast over hun projecten vertelden. Wat in alle verhalen duidelijk werd: het belang van samenwerking en de opstelling van de lokale overheid daarin en, niet onbelangrijk, dat het veel werk is, maar ook veel vreugde en voldoening geeft.

Uit de encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus
Als alles met elkaar verbonden is, dan heeft ook de gezondheid van de instellingen van een samenleving gevolgen voor het milieu en voor de levenskwaliteit: “Elke aantasting van solidariteit en de burgerzin veroorzaakt schade aan het milieu”. In die zin is de sociale ecologie noodzakelijkerwijs ook institutioneel. (LS 142, Vlaamse vertaling)

Voorbede
We bidden voor de lokale politici en burgers. Dat zij een open oor hebben en elkaar in goede harmonie weten te vinden en ondersteunen. Laat uw geest op hen neerdalen, opdat ze samen werken aan een duurzame samenleving waarin mensen en natuur tot bloei kunnen komen.