Ton van Leur, H. Catharinakerk Woudenberg

Actualiteit/aanleiding: Trouw interviews over hoop versus wanhoop in de klimaatcrisis
Doemberichten en hoopvolle signalen over het lot van de aarde wisselen elkaar af. Zijn de Parijs klimaatdoelen nog haalbaar, is de natuur nog te redden, valt milieuvervuiling de kop in te drukken? Trouw praat met prominenten over hun opvattingen en gevoelens  President-directeur van Shell, directeur Frans Everts: “Omarm ons en ga naast ons staan”. Hij roept activisten op om de grote investeringsprojecten die Shell al doet voor het klimaat tot een succes te maken. Oud-weervrouw Helga van Leur is, ondanks klimaatontkenning in de maatschappij, ervan overtuigd dat de massa een groene levensstijl zal omarmen en ze is niet bang dat het te laat is. Bioloog-schrijver Midas Dekker, de opgeruimde pessimist, vindt dat de mens er een puinhoop van maakt. Hij ziet de staat van de natuur almaar verslechteren. Het spreekwoord zou volgens hem moeten luiden “hoe minder mensen, hoe meer vreugd”.  Hij ziet als kern van het probleem het eeuwige verlangen van de mens naar groei.  Eneco-topvrouw Karen de Lathouwer maakt zich zorgen over het lot van de aarde. “Als delen van de aarde onleefbaar heet worden, krijg je massamigratie, tijden van instabiliteit. Hoe komen jonge generaties terecht, hoe ziet de aarde er later uit?“  Dat motiveert haar extra om zich voor het klimaat in te spannen, hoe groot of klein die stap ook is. In deel vijf  (Trouw van 12 juni 2024) een interview met activist en politica Laura de Vries “Je kunt alleen strijden als je hoop hebt”. “Bij veel jongeren zie je de wanhoop” meldt Laura.  “Maar door wanhoop raak je verlamd en dat is precies wat we niet nodig hebben.  Angst is wel nuttig, tenminste, wanneer hoop en wanhoop met elkaar in balans zijn”.  Hoop is voor haar dat er nog genoeg te redden is en zij klampt zich vast aan dat wat goed gaat. Tegen jongeren zegt ze: “probeer op je eigen manier bij te dragen, want actie is de beste remedie tegen wanhoop”.


Uit de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus
De ervaring van de slavernij in Babylon bracht een geestelijke crisis te weeg die tot een verdieping van het geloof in God heeft geleid door zijn scheppende almacht te verklaren, om het volk aan te sporen te midden van zijn ongelukkige situatie de hoop te hervinden. Eeuwen later, op een ander moment van beproeving en vervolging, toen het Romeinse Rijk een absolute heerschappij trachtte op te leggen, vonden de gelovigen wederom troost en hoop door hun vertrouwen in de almachtige God te vergroten, en zij zongen: “Groot en wonderbaar zijn uw daden, Heer, God Albeheerser. Rechtvaardig en waarachtig zijn uw wegen” (Openb. 15, 3). Als God het heelal uit het niets heeft kunnen scheppen, kan Hij ook in deze wereld ingrijpen en ieder vorm van kwaad overwinnen. Ongerechtigheid is dus niet onoverwinnelijk. (LS, nr. 74)


Voorbede
Goede God, wij bidden voor mensen die wanhopig en bang zijn voor de toekomst van de aarde en zich verschansen in wat veilig en vertrouwd is. Dat zij met moed worden vervuld en op zoek durven gaan naar een nieuwe toekomst voor henzelf en voor degenen die na ons komen.