Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen

Aanleiding/actualiteit
Tijdens een webinar van de Vastenactie (14 maart) sprak Erik Borgman over het Nieuwe Verbond: de mensen moeten de Aarde niet redden, maar zich erop richten dat alle schepselen voluit kunnen leven en zo de Aarde en elkaar behoeden. Een voorbeeld hoe we dat zouden kunnen doen las ik Trouw (16 maart). Landschapsontwikkelaar Jos Willemse: “Wij kunnen ontwrichte ecosystemen juist helpen, in plaats van ze met rust te laten zoals nu veel gebeurt. Want soms is zelfstandig herstel niet mogelijk.” Dit helpen begint bij kijken wat er van nature al gebeurt en daarbij aansluiten. Wat is er nodig? Welke soorten ontbreken in dit ecosysteem, omdat ze in de tijd verdwenen zijn? Die kun je terugbrengen. Is de bodem erg verdicht? Ga niet ploegen of spitten maar zaai planten met penwortels. Zij helpen om een verdichte bodem open te breken. Het zou mooi zijn als we inzien dat mensen, planten en dieren elkaars bondgenoten zijn.

Uit encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus
Waarnemen dat ieder schepsel de lofzang van zijn bestaan zingt, betekent leven met vreugde in de liefde van God en de hoop. Deze beschouwing van de schepping maakt het ons mogelijk in ieder ding een wijze les te ontdekken die God ons wil meedelen, omdat voor een gelovige het kijken naar de schepping ook het luisteren naar een boodschap, het horen van een paradoxale en stille stem is. Wij kunnen zeggen dat er naast de eigenlijke openbaring, die vervat is in de Heilige Schrift, ook een goddelijke manifestatie is in het schitteren van de zon en het vallen van de nacht. Wanneer de mens aandacht schenkt aan deze manifestatie, leert hij zichzelf in relatie met de andere schepselen te zien (LS85).

Voorbede
Goede God, met alle mensen, planten en dieren die roepen om hulp bidden wij om solidariteit, om te leren zien wat de ander nodig heeft, om bondgenootschap om elkaar en de aarde te behoeden.