Marie-José Reijenga en Martha van der Worp, H. Catharinakerk Woudenberg

Aanleiding/actualiteit
Wat zijn PFAS?
PFAS staat voor poly-en perfluoralkyl-stoffen. Het is een groep van duizenden verschillende moleculen die het element fluor bevatten. De stoffen zijn interessant voor de chemische industrie omdat ze nauwelijks verweren en water, vet en vuilafstotend zijn. Ze zitten  onder andere in pannen, katheters, microchips, verf, tapijt, cosmetica , blusmiddelen, pizzadozen en bestrijdingsmiddelen. PFAS kunnen schadelijk zijn voor milieu en gezondheid.
Bij hoge blootstelling veroorzaken ze nier- en teelbalkanker, bij lage concentraties schaden ze het immuunsysteem. Deskundigen kloppen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan voor richtlijnen, maar zij zien deze problemen als een ‘lokaal probleem’.
Terwijl het een landelijk probleem is, want PFAS zit in de lucht en in de bodem en in al de jaren dat er aan de bel wordt getrokken doet het ministerie het nog steeds af als een lokaal probleem. Maar alles gebeurt onder onze neus.

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’
Patriarch Bartholomeus heeft in het bijzonder gewezen op de noodzaak dat ieder berouw heeft over de wijze waarop hij de planeet mishandelt, omdat ”in de mate waarin wij allen kleine ecologische schade veroorzaken“, wij geroepen zijn “onze kleine of grote bijdrage  aan de ontwrichting en de vernietiging van het milieu” te erkennen.(LS 8)

Voorbede
Laat ons bidden voor de mensen op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat zij een luisterend oor hebben en daadkracht tonen om de levensbedreigende problemen als gevolg van PFAS in het milieu op te lossen.