Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen

Aanleiding/actualiteit
“Ik ben een jongere met klimaatangst en ik voel me niet begrepen” (Trouw 22-3-2024). Ik voel mee met deze jongere. Daarvoor hoef je alleen maar de koppen in de rest van de krant te lezen: ‘Natuurherstelwet lijkt het niet te gaan halen.’ ‘Klimaatbeleid gaat formerende partijen al snel genoeg.’ ‘Een trendbreuk bij de verduurzaming van de veehouderij is niet nodig.’ Het zijn berichten die je moedeloos kunnen maken als het gaat om jouw toekomst. De jongere uit de eerste zin deed zelf onderzoek naar klimaatangst voor haar studie. Klimaatangst is geen individuele klimaataandoening maar een teken van empathie voor de wereld. Vooral gevoelens van machteloosheid en onzekerheid over de toekomst zijn factoren die fors bijdragen aan klimaatangst. Ze vraagt om te luisteren naar de stemmen van de jongeren, om een klimaatdiscussie waarin de jongeren centraal staan, om zorg voor geestelijke gezondheid, om samenwerking tussen generaties, en vooral om een empathischer wereld. De jongeren kunnen immers geen afstand doen van de erfenis, de aarde die wij aan hun doorgeven. Laten we ze iets moois doorgeven.

Uit encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus
Het bewustzijn van de ernst van de culturele en ecologische crisis moet worden vertaald in nieuw gedrag. Velen weten dat de huidige vooruitgang en het ophopen van goederen of genoegens niet voldoende zijn om zin en vreugde te geven aan het menselijk hart, maar zij voelen zich niet in staat af te zien van wat de markt hun biedt. In de landen die de grootste veranderingen in consumptiegewoonten tot stand zouden moeten brengen, hebben de jongeren een nieuwe ecologische gevoeligheid en een edelmoedige geest en sommigen van hen vechten op bewonderenswaardige wijze voor de bescherming van het milieu. Maar zij zijn opgegroeid in een context van een zeer hoge consumptie en welvaart zodat het rijpen van andere gewoonten wordt bemoeilijkt. Daarom staan we voor een educatieve uitdaging. (LS 209). (Opmerking M. Tiemens: dit (het rijpen van anderen gewoonten) geldt niet alleen voor jongeren, maar voor de alle consumenten, bedrijven en politiek).

Voorbede
Levende God, we danken U dat we mogen leven in uw schepping, en voelen de verantwoordelijkheid om een leefbare aarde door te geven aan de komende generaties, daarom bidden wij
voor jongeren die lijden onder klimaatangst, dat ze gehoord worden en hun stem telt in het klimaatdebat,
voor verantwoordelijken in de politiek en het bedrijfsleven, dat ze zich niet laten leiden door kortzichtig economisch denken maar door empathie voor de wereld,
voor mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een betere wereld, dat zij hoop en vertrouwen houden dat hun inspanningen vruchtbaar zullen zijn.
Geef ons kracht, doe ons opstaan, als moedeloosheid, machteloosheid en onzekerheid ons dreigen te verlammen.