Schriftlezingen: 1Koningen 17.10-16; Marcus 12.38-44

De weduwe van Sarefat moet wel een onvoorwaardelijk vertrouwen in De Heer – en in zijn profeet Elia! – hebben, als ze tegen elk gezond verstand in, eerst Elia te eten geeft en daarna pas haarzelf en haar zoon. Ze illustreert zo de betekenis van de naam Elia, die betekent: mijn God (‘Eli’) is JHWH (‘Ja’). Aan Hem vertrouwt ze zich volledig toe. Dus Elia heeft zich niet voor niets ingezet voor De Heer (=JHWH) zoals hijzelf in pessimistische momenten soms denkt; lees maar eens het prachtige hoofdstuk 1Kon 19.

In de Evangelielezing hekelt Jezus allereerst de schijnheiligheid van de Schriftgeleerden: ze hangen de mijnheer uit, maar als je daar doorheen kijkt zie je dat het schone schijn is. Het gaat hier om Schriftgeleerden – mensen die de heilige Schriften bestudeerd hadden. Soms lijkt juist een religieuze hoge positie extra aanleiding tot schijnheiligheid te geven.

Vervolgens is er aanschouwelijk onderwijs. Jezus en zijn leerlingen zitten tegenover de offerkist, kijken toe hoe mensen offeren. In het Grieks staat zeven keer het woord ‘geven/offeren’, maar bij opstel hebben we geleerd niet steeds hetzelfde woord te gebruiken -en dus is het wegvertaald. De focus valt op het geven/offeren van verschillende mensen. Jezus wijst zijn leerlingen op het verschil tussen kwantiteit en kwaliteit, tussen buitenkant (= schijnheiligheid)  en binnenkant. Het verschil tussen geven zonder een centje pijn en geven met hart en ziel. Geven van de grote hoop of geven dat in je eigen mogelijkheden, je eigen bestaan snijdt. Geven met berekening of geven om niet. Getalsmatig is haar bijdrage een druppel op een gloeiende plaat, maar moreel gezien….! Indrukwekkend zijn de woorden: ‘het meest’ terwijl het in geld uitgedrukt het minste is; en de nadruk op ‘al wat ze bezat, alles waarvan ze leven moest”. En deze woorden krijgen een extra lading als je beseft dat Marcus dit voorbeeldig gedrag van de arme weduwe vlak voor het lijdensverhaal van Jezus, vlak voordat Hij zijn eigen leven geeft, vertelt.

Henk Bloem, pastor

Voor blogs bij de lezingen van deze zondag klik hier