logo_psm-groot
website email facebook youtube 
Nieuwsbrief 1 november 2023

Bezinning: November

November
Het groen trekt zich terug, het blad
neemt allerhande kleuren aan
geel, rood, bruin, oranje,
het wappert aan de takken en laat los
bedekt de straten
en het bos,
het nodigt uit om langzamer te lopen
om te genieten van dit jaargetij,
te kijken naar wat we zelf
dit jaar verloren,
stil te staan voordat we verder gaan.

De tijd krimpt de dagen kort,
verlengt de nachten.
Stormloop in opvlammende kleuren.

Jeanette van Osselen
Foto: Vincent van Binsbergen
Centraal-nieuws

Kom je 12 november naar de Sint Maartendag?

Kom je 12 november naar de Sint Maartendag?
De Sint Maartendag start met een feestelijke eucharistieviering (10.30 uur) in de St. Petrusbandenkerk in Driebergen, thema 'De minsten der mijnen'. Het pastoraal team gaat voor, er is een koor met zangers uit de locaties o.l.v. Marina Kaldeway én voor de kinderen Kleuterkerk en Kinderwoorddienst (start in de kerk). Aansluitend koffie/thee en lunch. Daarna (12.45 uur) zingt Milk & Honey een aantal liederen uit hun Hope Tour. Welkom!

Sint Maarten lampionnenoptocht

Sint Maarten lampionnenoptocht
Zaterdag 11 november a.s vieren we met z’n allen Sint Maarten. Alle kinderen zijn met hun ouders en/of verzorgers om 17.00 uur welkom in de St. Martinuskerk (Dorpsstraat 15). Daar wordt het verhaal van Sint Maarten verteld. Aansluitend lopen we in optocht met onze eigen lampionnen naar de Maartenskerk, waar we wat lekkers drinken. Vergeet je lampion niet mee te nemen.

Op bedevaart naar Utrecht, woensdag 8 november

Op bedevaart naar Utrecht
De St. Maarten- en St. Lucasparochie gaan, samen met pastoor Harrold Zemann en pastoraal werker Fred Kok, op bedevaart naar Utrecht. We vieren de eucharistie in de Catharijnekerk en bezoeken daar ook de tentoonstelling 'Verhalen van licht'. 's Middags gaan we naar het Catharijneconvent voor de tentoonstelling 'Fashion for God' en krijgen we een rondleiding door de Domkerk. We sluiten af met een kort bezoek aan het Ariënsinstituut.

Kleuterkerk over de mantel van Liefde en dierendag

Kleuterkerk over de mantel van Liefde en dierendag
Tijdens de oecumenische vredesdienst ging Kleuterkerk over de mantel van Liefde. We hebben het over jassen gehad en hoe fijn het is om een warme jas te hebben. Die zondag was het prachtig zomerweer dus hoefden de kinderen geen jas aan. Nu we weer richting de herfst gaan moeten we weer een jas aan, dat vind niet iedereen even leuk.
In oktober ging Kleuterkerk over dierendag.

Muzikale avond rondom thema: geloof, hoop en liefde

Muzikale avond rondom thema: geloof, hoop en liefde
Het duo Magnificat verzorgt op vrijdag 3 november in de Sint-Petrus' bandenkerk te Driebergen-Rijsenburg een spirituele, muzikale avond rondom het thema: geloof, hoop en liefde. Het duo is in deze bijzondere kerk al eerder te horen geweest tijdens de Maria aanbidding in het H. Geestweekend. Dit keer zijn zij een uur lang te horen met zowel verstilde meditatieve liederen als meer dynamische muziek.

'Hoe vertellen we het anderen?', thema bij Alphacursus

'Hoe leidt God ons?', thema bij Alphacursus
We beginnen op donderdag 9 november met een gezamenlijke maaltijd, hét moment om elkaar op een ontspannen manier te leren kennen. Aan de hand van het thema 'Hoe vertellen we het anderen?' en met de input van theoloog Gijs van den Brink en Dineke van den Brink, gaan we samen op pad om ons in het geloof te verdiepen.

Samen aan de Tafel van de Heer: nu of later?

Samen aan de Tafel van de Heer: nu of later?
Jezus at met tollenaars en zondaars. Nog steeds is iedereen welkom in de kerk. Maar als het gaat om deelname aan de eucharistie ligt dat plotseling anders, en mag volgens de officiële regels niet iedereen de communie ontvangen. Dit wordt door nogal wat mensen als pijnlijk ervaren, als kwetsend, en als strijdig met wat Jezus ons heeft voorgeleefd. Woensdag 15 november willen wij luisteren naar wat de Rooms-Katholieke Kerk hierover zegt en hierover met elkaar in gesprek gaan.

Inspiratieavond met Jozef Wissink rond evangelie Marcus

Inspiratieavond met Jozef Wissink rond evangelie Marcus
Het komend kerkelijk jaar is het Evangelie van Marcus uitgangspunt in de vieringen. Als start van dit kerkelijk jaar is er op dinsdag 21 november een inspiratieavond voor voorgangers in de liturgie, lectoren en andere belangstellenden, onder de bezielende leiding van pastor Jozef Wissink, priester van het aartsbisdom Utrecht. Hij is een bevlogen spreker en hoogleraar praktische theologie geweest aan de katholieke universiteit Utrecht/Tilburg.

Webinar over Laudate Deum

Webinar over Laudate Deum
Wat zegt paus Franciscus in Laudate Deum, de nieuwste update van Laudato Si'? En wat betekent dat voor onze manier van werken, leven en omgaan met elkaar? De Laudato Si' Alliantie verzorgt hierover een webinar op
vrijdag 3 november. Diverse sprekers verzorgen dit webinar en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Aanmelden (kosteloos) via www.laudato-si.nl/laudate-deum/#webinar.

Vier.nu, website RK kerk over Allerheiligen en Allerzielen

Vier.nu, website RK kerk over Allerheiligen en Allerzielen
Wat vieren we met Allerheiligen? Wat verstaan we eigenlijk onder ‘heiligen’? En waar bidden we precies voor met Allerzielen? De website vier.nu geeft antwoord op deze vragen en meer. In de aanloop naar de katholieke feestdagen op 1 en 2 november is op de site allerlei achtergrondinformatie te vinden over Allerheiligen en Allerzielen.

Roepingenweek, zondag 5 t/m zaterdag 11 november

Roepingenweek, zondag 5 t/m zaterdag 11 november
Voor het vijfde jaar op rij organiseert de R.-K. Kerk in Nederland een Nationale Roepingenweek. Diverse seminaries, ordes en congregaties en nieuwe bewegingen houden tijdens de Nationale Roepingenweek Open Dagen. Ook het Ariënsinstituut nodigt van harte jonge mensen uit die erover denken of het priesterschap wellicht iets voor hen is. Belangstellenden kunnen voor meer informatie over de mogelijkheden contact opnemen met rector P. Kuipers: rector@ariensinstituut.nl.

Wandelen door de seizoenen:
inspiratie voor een Herfstwandeling

Wandelen door de seizoenen: inspiratie voor een herfstwandeling
Het loopt soms anders dan we plannen of hopen, zo kan het letterlijk gaan als je onderweg bent om een lange wandeling te maken. Zo ging het ook met plannen van ‘Wandelen door de seizoenen’. Een gezamenlijke Herfstwandeling dit jaar lukt niet meer, maar wellicht kunnen we de draad weer oppakken in de Winter.

Zin in film: 'De Acht Bergen', vrijdag 10 november

Zin in film: 'De Acht Bergen'
De film 'De Acht Bergen' (2022) vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno, een jongen uit de bergen. In hun levenslange zoektocht naar geluk zwerft Pietro de wereld over terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg. Ondanks hun totaal verschillende levens blijft de vriendschap uit hun kinderjaren ogenschijnlijk onverwoestbaar. Een film over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknochtheid aan een streek.

Pelgrimage naar Assisi, verslag van ds. Wim in 't Hout

Pelgrimage naar Assisi, verslag van ds. Wim in 't Hout
Vandaag zijn pelgrimages weer 'in'. De stilte in de natuur, het afzien tijdens de tocht, het alleen zijn of samen zijn, werpen je terug op jezelf. Vragen rijzen onderweg en zetten aan tot denken: wie ben ik, wat is belangrijk in mijn leven, waarheen ben ik op weg, wie is mijn metgezel, wat zijn de opdrachten voor mijn leven? Ds. Wim van 't Hout doet op donderdag 16 november verslag van zijn pelgrimage.

Allerzielenviering

Allerzielenviering Driebergen
Op Allerzielen, donderdag 2 november, bent u vanaf 17.00 uur welkom in de kerk van Sint Petrus' banden om daar in alle rust een kaarsje te branden. De viering begint om 19.30 uur en wordt traditiegetrouw verzorgd door de Werkgroep Rouwpastoraat, waarbij Mediant voor de muzikale omlijsting zorgt. Tijdens de viering worden alle namen genoemd van de parochianen die het afgelopen jaar zijn overleden. Ook wordt voor iedere overledene een kaars aangestoken.

Avonddienst met cantate Missa brevis Sancta Joannis de Deo van Joseph Haydn

Avonddienst met cantate Missa brevis Sancta Joannis de Deo van Joseph Haydn
Zondagavond 5 november wordt tijdens de avonddienst in de Grote Kerk te Driebergen de Missa Brevis Sancti Johannis de Deo van Joseph Haydn (1732-1809) gezongen. De mis wordt uitgevoerd door het Cantatekoor, met enkele koorleden uit onze parochie, en Cantanteorkest Driebergen o.l.v. Margo van Biezen, met Ingrid Nugteren als solist en Jan Raas op het orgel. Voorganger in de dienst is ds. Gerrit van Dijk. De toegang is gratis, er is een collecte na afloop.

Allerzielenviering op 2 november in St. Theresiakerk

Allerzielen zal, i.t.t. dat wat vermeld stond in het Herfst, Allerheiligen en Allerzielennummer van De Mantel, worden gevierd in de St. Theresiakerk (Amersfoortseweg 50). Pastoraal werker Nelleke Spiljard gaat voor. De kruisjes van de overleden parochianen kunnen worden opgehaald in de viering, die om 19.00 uur begint.

Zin in film: 'Living', woensdag 8 november

Zin in film: 'Living'
In het Londen van de jaren vijftig krijgt een saaie ambtenaar een ernstige diagnose. Hij neemt vrij, in de hoop vreugde en avontuur te vinden voor het te laat is. Hij ontmoet een sprankelende vrouwelijke collega die alles heeft wat hij nodig heeft. 'Living' stelt met een elegant gebaar de vraag wat van belang is in het leven.

Maarnse concerten: strijkersensemble Seyster Strijkers

Maarnse concerten: Strijkersensemble Seyster Strijkers
Het strijkersensemble 'Seyster Strijkers' heeft een bezetting van een tiental musici. Zij spelen voor u een uur muziek uit vele eeuwen. Uit elke eeuw hoort u in dit genre de mooiste klanken: uit de 17e eeuw Purcell, uit de 18e eeuw o.a. Bach, 19e eeuw Rossini en de 20e eeuw Ottorighi Respighji. Datum: zaterdag 18 november 2023. Plaats: St. Theresiakerk, Amersfoortseweg 50. Tijd: 16.00-17.00 uur. Kaarten: klik op 'lees verder'.
Zeist

Maaltijd Zeist

Maaltijd Zeist
Afgelopen week maakte ik als pastoraal werker een maaltijd mee die in Zeist maandelijks georganiseerd wordt voor alleenstaanden,
ouderen en mensen die graag eens een keertje samen eten. Vrijwilligers koken en bedienen, wij konden gaan zitten en genieten. Het was gezellig en heerlijk. Bijzonder was ook dat het een fair trade maaltijd was en dat ons, door mensen van fair trade verteld werd, waarom dit zo belangrijk is. Een van de deelnemers had een mooi gedicht bij zich over de hemeltelefoon. Wilt u het lezen? Klik op 'lees verder'.

Gloria in het inloophuis

Gloria in het inloophuis
Heb je dat ook wel eens, dat je ‘Lang zal hij/zij leven in de gloria’ voor een jarige aan het zingen bent en intussen denkt: zou diegene dat wel wíllen eigenlijk? Er zijn mensen die liever níet meer zo lang hoeven leven wanneer ze zich bv. eenzaam, oud en met gebreken door het leven moeten worstelen. Dan kan zo’n vrolijk gezang misschien wrang overkomen.....

Landelijke The Passion komt naar Zeist

Landelijke The Passion komt naar Zeist
De veertiende editie van The Passion komt in 2024 vanuit het hart van Nederland: Zeist! In alle vroegte kwam donderdag 26 oktober het verlichte kruis bij het stadhuis van de komende editie aan. Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV: 'De boodschap van Jezus is van alle tijden: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden, heb vertrouwen en sluit niemand uit.' Donderdag 28 maart 2024 zal de processie door het centrum van Zeist gaan en is deze ook live te zien op NPO1.
kalender 1

logo Sint Maarten
R.K. Parochie Sint Maarten
Rozenstraat 20, 3702 VP Zeist
www.parochie-sintmaarten.nl

U ontvangt deze digitale nieuwsbrief, als aanvulling op parochieblad de Mantel. De Mantel verschijnt 6 keer per jaar, de nieuwsbrief verschijnt eens per 2 weken met actueel parochienieuws en met aankomende activiteiten.
Uitschrijven | Aanpassen