logo_psm-groot
website email facebook youtube 
Nieuwsbrief 15 november 2023

Bezinning: Hij komt, hij komt.....

Hij komt, hij komt.....
Liefdevolle God

We bidden voor alle mensen in onze wereld
die afhankelijk zijn van hulp,
van wat andere mensen ze geven.
En help iedereen die hulp geeft
een beetje te lijken op de H. Nicolaas;
hij hielp mensen in het geheim,
ze hoefden niet te weten waar de hulp vandaan kwam, het ging niet om hem.
God, help ons en help onze kerk
waakzaam te zijn net als Sint Nicolaas:
dat we het merken als iemand hulp nodig heeft
God, de Advent gaat bijna beginnen.
We wachten:
eerst op Sinterklaas,
dan op de geboorte van Jezus.
Help ons te zien, waar al goede en fijne dingen gebeuren,
en help ons te zien waar hulp nodig is.
Amen.

(uit een viering in onze parochie rond Sinterklaas)
Centraal-nieuws

Geslaagde Sint Maartendag 2023

Geslaagde Sint Maartendag 2023
‘De minsten der mijnen’ was het thema van onze jaarlijkse Sint Maartendag op 12 november jl. in de St. Petrus' bandenkerk in Driebergen-Rijsenburg. Het was een mooie en gezellige dag vol met ontmoetingen en muziek van Milk & Honey. Zij zongen na de lunch een gedeelte uit hun Hope Tour.

Lampionoptocht kinderen Sint Maarten in Doorn

Lampionoptocht Sint Maarten
Zaterdag 11 november, Sint Maarten. In de St. Martinuskerk in Doorn luisterden de kinderen naar het verhaal van Sint Maarten. Daarna gingen zij met hun lampion en verlichte bolderkar op weg om voedsel op te halen voor de Voedselbank. Na afloop kreeg iedereen in de Maartenskerk en kopje zelfgemaakte pompoensoep van Maria Klaar (het recept vind je bij de berichten van Doorn).

Inspiratieavond met Jozef Wissink rond evangelie Marcus

Inspiratieavond met Jozef Wissink rond evangelie Marcus
Het komend kerkelijk jaar is het Evangelie van Marcus uitgangspunt in de vieringen. Als start van dit kerkelijk jaar is er op dinsdag 21 november een inspiratieavond voor voorgangers in de liturgie, lectoren en andere belangstellenden, onder de bezielende leiding van pastor Jozef Wissink, priester van het aartsbisdom Utrecht. Hij is een bevlogen spreker en hoogleraar praktische theologie geweest aan de katholieke universiteit Utrecht/Tilburg.

Bedenk een nieuwe naam voor onze fusieparochie

Oproep: bedenk een nieuwe naam voor onze fusieparochie
Per 1 januari 2025 zullen de Sint Maarten- en Sint Lucasparochie gaan fuseren en verdergaan onder een nieuwe naam. Parochianen worden van harte uitgenodigd om een naam voor te dragen. Er zijn wel enkele criteria waaraan de naam van onze nieuwe parochie zal moeten
voldoen. Insturen kan tot uiterlijk 1 februari 2024.

'Hoe leidt God ons?', thema bij Alphacursus

'Hoe leidt God ons?', thema Alphacursus
We beginnen met een gezamenlijke maaltijd, hét moment om elkaar op een ontspannen manier te leren kennen. Aan de hand van het thema 'Hoe leidt God ons'? en met de input van pastoraal werker Nelleke Spiljard, gaan we op 16 november samen op weg om ons in het geloof te verdiepen. Op 23 november zal pastoor Harrold Zemann ons meenemen met de vraag 'Geneest God ook vandaag nog'?

Status en woning voor gezin Menjivar

Status en woning voor gezin Menjivar
Het vluchtelingengezin Menjivar uit El Salvador, vader Juan, moeder Monica, dochter Kimberly en zoon Kaleb, dat voorjaar 2021 tijdelijk liefdevol door leden van geloofs- gemeenschap St. Andries in Amerongen werd opgevangen, heeft na een lange procedure de status van erkend vluchteling gekregen. Bovendien is hen inmiddels een woning toegewezen: in Almelo, waar ze het laatst in het AZC verbleven. Via pastor Coen van Loon vonden zij indertijd onderdak in Amerongen.

Geef statushouders een tijdelijk huis

De familie Menjivar behoorde tot de zogenaamde Dublin claimanten. Dat betekent dat ze een nieuwe asielaanvraag mochten doen (okt. 2020) maar dat ze dan wel 18 maanden moesten wachten. De eerste acht maanden werden zij in Helmond opgevangen door de stichting ‘Vluchteling als naaste’ van Kitty Bussel. Op 8 mei 2021 kwamen ze naar Leersum, op 4 mei 2023 kregen zij eindelijk hun status. Tweeëneenhalf jaar wachten. Dan zijn ze statushouder en hebben recht op een woning.

Boodschap paus Franciscus voor Werelddag van de armen

Boodschap paus Franciscus voor Werelddag van de armen (19 november)
De paus laat zich in zijn boodschap voor de Werelddag van de Armen (19 november 2023) leiden door de woorden van het boek Tobit: 'Wendt je gezicht niet af van wie arm is' (Tobit 4, 7). Het boek Tobit vertelt ons de lotgevallen van Tobit en zijn zoon Tobias. Tobit leeft als een rechtvaardige in de Assyrische diaspora. Tobit wordt blind wanneer hij een vermoorde arme volksgenoot begraaft die buiten de poorten van de stad is gegooid.

Het huis van Sinterklaas

Het huis van Sinterklaas
Sinterklaas logeert van 18 november t/m 5 december in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Kom je hem opzoeken in zijn tijdelijke huis? Je ontdekt meer over de legendes rondom Sint Nicolaas als beschermer van zeelieden. En je ontdekt waarom de Sint zo'n groot waterliefhebber is en hoe dit samenhangt met de lekkernijen die we jaarlijks rond 5 december eten. Meer informatie en reserveren: www.catharijneconvent.nl

'Iedereen moet mee kunnen doen', brief van de bisschoppen

'Iedereen moet mee kunnen doen', brief van de bisschoppen
Op 22 november kiezen we de leden van de Tweede Kamer. Samen met u willen we als gelovige burgers nadenken over het goede wat we voor de samenleving kunnen doen door onze stem te gebruiken. We staan voor grote uitdagingen en er ontwikkelen zich ingrijpende visies op het mens-zijn. Met het oog op de verkiezingen willen we daarbij samen met u stilstaan.

Pompoensoep, recept van Maria Klaar

Pompoensoep

Oproep ad-hoc koor Oecumenische viering

Oproep ad-hoc koor Oecumenische viering
De Raad van Kerken Doorn zoekt
belangstellenden voor een ad-hoc koor - o.l.v. Noortje van der Welle - dat medewerking zal verlenen aan de oecumenische viering in de Week van gebed voor eenheid op zondag 21 januari '24. Repetities zijn op maandag 8 en 15 januari van 20.00-22.00 uur. Zing je mee? Geef je dan z.s.m. op bij de secretaris van de Raad van Kerken, josbtm.roerdink@gmail.com, of
06-42377932. Vermeld hierbij je zangstem.

Lezing met gesprek: Deine Tröstungen...

Deine Tröstungen..., lezing met gesprek
Het boek ‘Vertroostingen’ van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter raakt veel mensen. Hij deelt met zijn lezerspubliek wat hem troost in de periode dat hij ernstig ziek is. Het motto dat hij aan zijn boek meegeeft is de tekst van het openingskoraal van cantate BWV 21 van J.S. Bach. ‘Ich hatte viel Bekümmernis in meinem Herzen. Aber deine Tröstungen erquicken meine Seele’. Wat hebben het boek van De Wachter en de cantate van Bach met elkaar te maken?

Hulp gevraagd bij de kerstavondwandeling
'Op reis naar het Licht' (24 december)

Hulp gevraagd bij de kerstavondwandeling 'Op reis naar het Licht'
Wij zoeken o.a. mensen die willen helpen met de voorbereidingen, bij de catering, die een rol willen spelen in de verschillende scènes, muziek en zang kunnen verzorgen. Help je mee om deze kerstavondwandeling weer tot een succes te maken? Aanmelden kan t/m 17 november via: kerstwandeling@pg-driebergen.nl of bij Petra Pekelaer, 06-30986719 of Ellen van Amerongen, 0343-514883.

Kerststukjes maken voor de kerstmarkt

Kerststukjes maken
Vrijdag 8 december willen we in de Petrus- en Pauluszaal met elkaar kerststukjes gaan maken. We zijn daar ‘s morgens van 9.00 uur tot in de loop van de middag. Deze activiteit mogen we intussen een traditie noemen en is altijd een heel gezellig en productief samenzijn. Je hoeft echt geen ervaren knutselaar te zijn. Het is gebleken dat met wat aanwijzingen al gauw een leuk resultaat ontstaat.

Gezocht: zelfgemaakte kerstkaarten, kerststukjes e.d. voor de kerstmarkt

Heeft u zelfgemaakte kerstkaarten, kerststukjes e.a. voor de kerstmarkt?
Zondag 10 december zullen we als parochiegemeenschap vertegenwoordigd zijn op de kerstmarkt aan het Kerkplein te Driebergen-R. We verkopen daar zelfgemaakte kerstkaarten en kerststukjes. Bent u een enthousiaste creatieveling in het maken van kaarten of iets anders en wilt u deze beschikbaar stellen t.b.v. onze St. Petrus’ bandenkerk, dan is dit zeer welkom. Neem hierover contact op met Jeannette v.d. Mispel, jvdmispel@gmail.com, 06-23660219.

Voedselbank-dank

Voedselbank-dank
Namens het Bestuur van de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug, maar vooral namens onze klanten, wil ik alle Leersumse gulle gevers aan de collecte in oktober heel hartelijk bedanken. Een prachtig bedrag van maar liefst € 506,80 werd ontvangen. Wij kunnen daar weer mooie dingen mee doen. Tegenwoordig moeten we iedere week vlees en zuivel bijkopen om een
verantwoord pakket samen te stellen en daarbij zijn deze donaties onmisbaar. We waarderen het enorm dat u ieder jaar weer aan onze organisatie denkt.
Voedselbank Utrechtse Heuvelrug
Magda Roestenburg

Nieuws over de begraafplaats

Nieuws over de begraafplaats
Het bestuur heeft bij de ingang van de begraafplaats een Welkombord geplaatst in de vorm van een boom. Met dit bord willen wij aangeven dat de begraafplaats meer is dan een plek om overleden dierbaren te gedenken en dat iedereen die rust en bezinning zoekt welkom is.
Ook is er een strooiveld ingericht en een gedenkbord geplaatst.

Maarnse concerten: strijkersensemble Seyster Strijkers

Maarnse concerten: Strijkersensemble Seyster Strijkers
Het strijkersensemble 'Seyster Strijkers' heeft een bezetting van een tiental musici. Zij spelen voor u een uur muziek uit vele eeuwen. Uit elke eeuw hoort u in dit genre de mooiste klanken: uit de 17e eeuw Purcell, uit de 18e eeuw o.a. Bach, 19e eeuw Rossini en de 20e eeuw Ottorighi Respighji. Datum: zaterdag 18 november 2023. Plaats: St. Theresiakerk, Amersfoortseweg 50. Tijd: 16.00-17.00 uur. Kaarten: klik op 'lees verder'.

Klein Byzantijns Koor zingt advent-/vredesconcert

Klein Byzantijns Koor zingt advent-/vredesconcert
Het Klein Byzantijns koor zingt, samen met projectzangers, een advent/vredesconcert met oude Kerkslavisch stukken van Tsjaikovski, Rachmaninov, Ippolitow-Iwanov, Kalinikov, Svedov, Sviridov, en Tsjesnokov. Dit concert is onder andere voor Oekraïense vluchtelingen. Datum: zaterdag 2 december. Tijd: 15.00-16.00 uur. Plaats: St. Theresiakerk, Amersfoortseweg 50, Maarn. Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage. Na afloop gezellig samenzijn (drankjes tegen betaling). Meer info: www.kleinbyzantijnskoor.nl.

Catharinadag 2023

Catharinadag 2023
Bent u ook benieuwd wie de Catharinapenning dit jaar ontvangt? Wie is dit jaar die vrijwilliger die even special in het zonnetje gezet wordt voor zijn/haar bijdrage aan de geloofsgemeen- schap? Kom dan naar de viering komende zondag 19 november om 11.00 uur. De feestelijke viering zal muzikaal worden ondersteund door Rejoice en de Vocals of Joy. Na de viering is er bij de koffie een lekkere traktatie en aansluitend is er een gezellige borrel om zo alle vrijwilligers te bedanken.
De locatieraad H. Catharinakerk
Zeist

Lezing: De weg van Hannah Nathans om joods te worden

Lezing: De weg van Hannah Nathans om joods te worden
Hannah Nathans, auteur en geestelijk verzorger, schreef het boek 'Joods worden in Nederland'. Zij vertelt over haar weg om joods te worden en daarna rabbijn. Momenteel werkt Hannah Nathans als rabbijn van de Open Joodse Gemeente Klal Israel in Delft en leidt ze HaMakor voor het Centrum voor Joodse Spiritualiteit. Zij is lid van het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies.
Datum: donderdag 30 november. Tijd: 20.00 uur. Plaats: Kerkelijk Centrum Zeist-West, De Clomp 3302, Zeist. Toegang: vrij. Aanmelden: niet nodig. Meer info: Hannah Nathans.
kalender 1

logo Sint Maarten
R.K. Parochie Sint Maarten
Rozenstraat 20, 3702 VP Zeist
www.parochie-sintmaarten.nl

U ontvangt deze digitale nieuwsbrief, als aanvulling op parochieblad de Mantel. De Mantel verschijnt 6 keer per jaar, de nieuwsbrief verschijnt eens per 2 weken met actueel parochienieuws en met aankomende activiteiten.
Uitschrijven | Aanpassen