logo_psm-groot
website email facebook youtube 
Nieuwsbrief 23 september 2022

Bezinning Vredesweek

'Lommel'
Lommel

Hier liggen geen soldaten
maar jongens die goed konden timmeren, beenhouwers, profeten en onderwijzers.
Ze speelden vroeger voetbal. Hier liggen schilders, ramenwassers en dromers.
Ze droomden ervan een eigen café en
eethuis te beginnen.
Ze namen vroeger centen mee naar hun café, later hun lief, die nu alleen moet gaan.
Hier liggen geen soldaten maar herders
en boeren, metsers en heel jonge ministers.
En bankbedienden. Winkeliers, tuinmannen,
schrijvers. En veel vaders. Van nu en later.
Hier slapen kinderen van zeventien.
Hier slapen schouders en lieve jukbeenderen.
Hier slapen misschien drie echte soldaten, misschien vier.

Rozette Servaes
Centraal-nieuws

Kardinaal Eijk vertelt in Driebergen over sacramenten

Kardinaal Eijk vertelt over de zeven sacramenten
Er is nog veel onbekendheid over onze zeven sacramenten, het zijn zichtbare tekens met onzichtbare genade. Op de mooiste momenten in ons leven staat God klaar om ons zijn genade te geven. Kardinaal Eijk wil graag op zondag 16 oktober aan iedereen vertellen over het unieke van de 7 sacramenten en hoe waardevol die voor ons allemaal zijn.

Vacatures in het bestuur van de Sint Maartenparochie

Vacatures in het bestuur van de Sint Maartenparochie
Welke parochianen met kijk op en talent voor communicatie, vrijwilligersorganisatie, HRM, publiciteit, media, secretariaat bieden zich aan om één van deze mooie posten te komen vervullen, inclusief het bijwonen van onze bestuursvergadering, eens per zes weken, en dat alles in een communicatief goede samenwerking met alle locaties in onze parochie? Waarschijnlijk ben jij de persoon naar wie we op zoek zijn. Aanmelden bij de voorzitter van parochiebestuur Sint Maarten, pastoor Harrold Zemann,
h.zemann@parochie-sintmaarten.nl

Vastenactie Woudenberg genomineerd voor Ariënsprijs

Vastenactie Woudenberg genomineerd voor Ariënsprijs
De Catharinakerk in Woudenberg kent een lange traditie om in de vastentijd mee te doen met de Vastenactie. In Woudenberg is het traditie om aan het begin van de vasten vastenactiezakjes uit te delen via het parochieblad. De mensen kunnen deze inleveren bij de zondagse viering of vrijwilligers gaan ze thuis ophalen. Er is een boekenmarkt, een winkel met viooltjes, appels, kaarten, allerlei streekartikelen, en een loterij op Palmpasen.

Vluchtelingenopvangplek parochianen Leersum genomineerd voor Ariënsprijs

Vluchtelingenopvangplek parochianen Leersum genomineerd voor Ariënsprijs
De gemeenschap van de Andrieskerk in Leersum is het afgelopen jaar betrokken geraakt bij de vluchtelingenproblematiek door het inrichten van een tijdelijke opvangplek. Dat proces heeft heel wat betekend binnen de gemeenschap. Vluchtelingen dienen asiel aan te vragen in het land waar ze de EU binnenkomen. Als ze om goede redenen voor een ander EU-land kiezen moeten ze 18 maanden wachten.

Breien voor Sant’ Egidio parochiaan Zeist genomineerd voor Ariënsprijs

Breien voor Sant’ Egidio parochiaan Zeist genomineerd voor Ariënsprijs
In de loop van de jaren heeft mevrouw Baan zo’n 1.100 mutsen gebreid. Voor dak- en thuislozen, voor vluchtelingen, voor vrouwen en kinderen in blijf-van-mijn-lijfhuizen. Ze maakt makkelijk contact met mensen en organisaties, waardoor ze het nodige gedaan weet te krijgen voor hen, die het echt moeilijk hebben.

Heeft u al gestemd voor de Ariënsprijs?

Heeft u al gestemd voor de Ariënsprijs?
Drie mooie initiatieven uit onze parochie zijn genomineerd voor de Ariënsprijs 2022: de Vastenactie in Woudenberg, het bieden van onderdak aan ongedocumenteerden in Leersum en het breien van mutsen en sjaals voor vluchtelingen door mevrouw Baan uit Zeist. Tot 15 oktober kan er gestemd worden voor de Publieksprijs, stem je mee? Ga hiervoor naar www.aartsbisdom.nl/stembus. Meer info over de genomineerden lees je in bovenstaande berichtjes.

Wandelen in het voetspoor van Maria, met pastoor Zemann

Wandelen in het voetspoor van Maria, met pastoor Zemann
Oktober is Mariamaand. We wandelen op 1 en 15 oktober in de prachtige heidetuin van het seminariepark in Driebergen. Een oase van rust, waar we goede gesprekken en mooie momenten samen kunnen delen. Het voetspoor van Maria verbind ons met elkaar. Amersfoort, Austerlitz, Zeist, Driebergen van overal komen wandelaars vandaan. Pastoor Zemann zal vertellen over zijn pastoraal leven, ervaringen die rijkdom en geloofsverdieping zullen geven.

Familievoorstelling: Fars de grondgraver

Familievoorstelling: Fars de grondgraver
Fars woont onder de grond. Daar is het donker en klein en muf. Het eten is er verschrikkelijk smerig. Fars wordt er steeds chagrijniger van. Zijn oom Gosse droomt over een prachtige plek om te wonen. Met het lekkerste eten. Daarom stuurt hij Fars op pad om op zoek te gaan naar die mooie plek. Kom je zondag 25 september kijken of Fars die mooie plek ook kan vinden?

Gospel, nieuwe tentoonstelling in Catharijneconvent

Gospel, nieuwe tentoonstelling in Catharijneconvent
Dompel je onder in de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle. Met artiesten zoals Mahalia Jackson en Aretha Franklin, Martin Luther King, Elvis Presley en Kanye West. Gospel leeft! En niemand leeft gospel zoals de geweldige zangeres én co-curator Shirma Rouse.

Open dag asielzoekercentrum (azc) Leersum

Open dag asielzoekercentrum (azc) Leersum
Op de landelijke Burendag, zaterdag 24 september, openen ook verschillende opvanglocaties in het hele land hun deuren, zodat publiek, bedrijven en relaties een kijkje kunnen nemen. Ook het azc in Leersum (Hoogstraat 8) doet hieraan mee. Met rondleidingen en diverse activiteiten (deze kunnen per azc verschillen) krijg je een indruk van het dagelijks leven in een asielzoekerscentrum.

Open Dag de 7evende hemel

logo-7e-hemel-STICHTING-kleur website
De Stichting de 7evende hemel houdt Open Dag en viert tevens het 25-jarig jubileum. Thema: 'Verhalen van een nieuw begin', met vier geboorteverhalen van een nieuw begin. Er is ruime keuze uit allerlei workshops. Van harte welkom! Datum: vrijdag 7 oktober. Plaats: Akoesticum, Nieuwe Kazernelaan 2, Ede. Tijd: 10.00-17.00 uur. Meer info en programma: https://www.7evendehemel.nl of bij Jeanette van Andel, je.andel@wxs.nl of Anton Stegeman, antonstegeman@live.nl.

Digitaal collecteren, geven met je smartphone

Digitaal collecteren, geven met je smartphone
Hoeveel contant geld heb je nog bij je? Heb je iets voor een collecte, in de kerk of thuis? Heel veel mensen betalen bijna alles digitaal. En dus hebben we als parochie gekeken naar mogelijkheden om digitaal te collecteren. Daarvoor zijn we uitgekomen bij de Givt-app als een uitstekende oplossing voor situaties waar het niet gaat om betalen, maar om geven.
Doorn

Stiltewandeling door de seizoenen, 28 september

Stiltewandeling door de seizoenen
Wandel mee met Jeanette van Osselen en met pastoraal werker Nelleke Spiljard. | Om bij ons stille zelf te komen, is het fijn een plek te kennen om je even terug te trekken. Weer voeling krijgen met de werkelijkheid, je verbinden met de bron van waaruit je leeft. Voor de een een zolderkamer of samenzijn met een zielsverwant, anderen vinden stilte in de natuur.

Meditatie: Ruimte maken, maandag 26 september

Meditatie: Ruimte maken
In de drukte van ons bestaan is het vaak moeilijk om tot rust en stilte te komen. Toch is het een groot goed om in te keren in jezelf en te verstillen. Of je nu jong of oud bent, ruimte maken in je agenda voor een meditatief uur kan je daarbij helpen: samen stil worden, een (bijbel)tekst lezen, een kunstwerk bekijken of een muziekstuk beluisteren.

Workshop koken en diner: Bijbels Culinair

Workshop koken en diner: Bijbels Culinair (10 oktober 2022)
Bijbels Culinair is samen koken en samen genieten van maal en verhaal, is proeven hoe goed de Bijbel smaakt. De bedoeling is ervoor te zorgen dat u met een schat aan nieuwe smaken en ervaringen huiswaarts gaat. Onder leiding van ‘kookdominee’ Han Wilmink gaan we op maandag 10 oktober aan de slag om een meergangen diner te bereiden, waarbij hij assisteert op pollepelafstand.
Driebergen

Vredesviering in onze kerk op 25 september om 10.00 uur

Vredesviering in onze kerk op 25 september om 10.00 uur
Aan het eind van de Vredesweek is er in St. Petrus’ banden een gezamenlijke viering, met als thema: “Generatie Vrede”. Voorgangers zijn ds. Gerrit van Dijk en p.w. Nelleke Spiljard. Mediant en de Cantorij zingen gezamenlijk, Sascha van der Ven begeleidt op piano. De viering is voorbereid door wijkgemeente Catharijne, de Hagediensten en parochie St. Maarten. U kunt ook thuis kijken via: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1476-Grote-Kerk---Driebergen-Rijsenburg
Leersum

Inzameling Voedselbank

Inzameling Voedselbank
In de maand oktober treft u bij de uitgang (of ingang) van onze Sint Andries een winkelmandje met collectedoos aan voor De Voedselbank Heuvelrug. De u bekende inzameling van levensmiddelen komt hiermee te vervallen. In bepaalde perioden lukt het de Voedselbank namelijk niet om, ondanks de steun van winkels en bedrijven, alle ‘schijf van 5-producten’ aan hun cliënten aan te bieden.

Hoe houden we ons staande in de stormen op de Heuvelrug?

Hoe houden we ons staande in de stormen op de Heuvelrug?
De Utrechtse Heuvelrug werd met de valwind in 2021 en de stormen in 2022 hevig getroffen. Vooral in Leersum, maar ook in de omliggende dorpen en bossen merken we dat ook. Het is klip en klaar dat we te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering. Maar hoe zit dat nu precies en hoe kunnen we ons ertegen teweerstellen? Op donderdag 29 september gaan Peter Siegmund, meteoroloog KNMI, en Marjolein Tiemens, parochiaan uit Driebergen, hier vanuit hun achtergrond op in.

Lezen op maandag: 'Aleksandra'

Lezen op maandag: 'Aleksandra'
Lezen op maandag: een aantal mensen leest hetzelfde boek en wisselt daar later met elkaar van gedachten over. We starten op maandag 3 oktober met 'Aleksandra', waarin schrijfster Lisa Weeda in opdracht van haar grootmoeder Aleksandra naar Oekraïne reist en op zoek gaat naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Een hartverscheurende familieverhaal waar Lisa de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven wekt.
Maarn

Collectebonnen steeds meer in trek

koffie met koekjes, coffee-with-biscuits-1810101 pixabay
Het gebruik van collectebonnen in onze kerk is de afgelopen periode meer dan verdubbeld. Digitaal betalen via QR-codes is voor jongeren steeds meer gebruikelijk Oudere mensen willen er niet aan. Het Givt model, dat door de St. Maartenparochie is aanbevolen, wordt in de Theresiakerk niet gebruikt en mensen hebben steeds minder cashgeld op zak. Vandaar het succes van de collectebonnen.

Activiteiten van de Sociëteit De Ark

boek All God's dangers
Op 30 september is de sociëteit, na het zomerreces, weer van start gegaan. Diana Stalenhoef lichtte haar rol als sociaal makelaar van de GUH voor Maarn toe en Renée Tiemstra legde uit wat de Bibliotheek Zout allemaal aan hulp en diensten te bieden heeft. Op 28 oktober komt Gert van Os ons over de geschiedenis van Plein 1923, het hart van Doorn, vertellen.

Filmavond: 'The father'

Filmavond: 'The father'
Stevo Akkerman, columnist Trouw, over deze film: "Ik wist, als zoon van twee demente ouders, dat ik The Father moest gaan zien, hoewel ik deze film in zekere zin al kende, uit eigen ervaring. Maar ik was benieuwd hoe acteur Anthony Hopkins het verhaal van het verdwijnen van de grip zou vertellen, en dat deed hij inderdaad groots, vooral op de kleine momenten, waar hij genoeg had aan een veranderende blik, een richtingloos gebaar, een onzekere lach."
Woudenberg

Sint Franciscus viering en lunch: "Elke druppel telt"

Sint Franciscus viering en lunch
Is er een samenleving mogelijk waar evenwicht is en verbinding? Verbinding tussen mens en omgeving, arm en rijk, plant en bebouwing? Laudato Si’ geeft een antwoord op de schreeuw van de aarde en van de armen. De hele maand september is uitgeroepen tot de Scheppingsperiode. Deze is ontstaan in de Orthodoxe kerk en is nu een initiatief van alle christelijke kerken. Als groene kerk willen wij daar speciale aandacht aan geven.
Zeist

Walk of Peace

Walk of Peace
In het kader van de Vredesweek vindt op donderdag 22 september een korte Walk of Peace met scholieren plaats. Om 15.00 uur verzamelen we in het Wilhelminapark en lopen naar het gemeentehuis. Daar gaan de jongeren om 15.30 uur met de burgemeester in gesprek over het thema ‘Generatie Vrede’. Nadere informatie volgt op de website van het Platform voor Levensbeschouwingen …

Vredesontmoeting 25 september

Vredesontmoeting 25 september
Zondag 25 september om 15.00 uur is er een vredesontmoeting als afsluiting van de Vredesweek. Deze wordt georganiseerd door het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies en wordt gehouden in het Kerkelijk Centrum Zeist-West, de Clomp 33-02. Tijdens deze bijeenkomst worden vredesteksten uitgesproken door mensen van verschillende religieuze achtergronden. Er is ook muziek. Dit jaar wordt de vredesduif Zeist uitgereikt door …

Keek op de preek van de week, zondag 25 september

Keek op de preek van de week, zondag 25 september
Het duo Kees van Kooten en Wim de Bie besprak in het satirische tv-programma Keek op de Week de actua­liteiten van de afgelopen week, meestal met sketches en typetjes. In de Keek op de preek van de week is er na de zondagsmis in Zeist gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de preek van die zondag van pastoor Harrold Zemann of pastor Johan Rutgers.

Dag van Ontmoeting

Dag van Ontmoeting
De Dag van Ontmoeting is dit jaar op donderdag 6 oktober. Heerlijk om weer een hele dag te organiseren. ‘s Morgens een Eucharistieviering met gelegenheid voor de ziekenzalving, daarna een lunch en een gezellige middag tot ca. 15:30 uur. Wij hopen weer op een dag met heel veel gasten.

Open Huis wijkinloophuis Zeist-West

Open Huis wijkinloophuis Zeist-West
Op zaterdag 1 oktober, van 11.00 uur tot 16.00 uur is het Open Huis bij wijkinloophuis Zeist-West! Ter gelegenheid van ons 12,5 jarig bestaan laten we dan (eindelijk) onze nieuwe inrichting zien en is het mogelijk om kennis te maken met onze activiteiten. Van harte welkom. Koffie, thee en lekkers staan klaar. Marian van Giezen, Rianne Verduin, Ton Verweij en Marianne Krijgsman. www.wijkinloophuizen-zeist.nl , 06-531 03 578.

Kom langs bij de Altrecht Burendag

Kom langs bij de Altrecht Burendag
Op Burendag opent Altrecht haar deuren. Ben je benieuwd naar wat Altrecht doet? Kom gezellig langs! Ga onder het genot van een goede kop koffie het gesprek aan met een ervaringsdeskundige. Of bekijk de kunstexpositie die is gemaakt door cliënten. Voor kinderen is er een springkussen en een poffertjeskraam. Ook kunnen ze meedoen aan oud-Hollandse spelletjes op het grasveld. Iedereen is welkom! Datum: zaterdag 24 …

Terugblik vrijwilligers avond Zeist

Kom langs bij de Altrecht Burendag
Op Burendag opent Altrecht haar deuren. Ben je benieuwd naar wat Altrecht doet? Kom gezellig langs! Ga onder het genot van een goede kop koffie het gesprek aan met een ervaringsdeskundige. Of bekijk de kunstexpositie die is gemaakt door cliënten. Voor kinderen is er een springkussen en een poffertjeskraam. Ook kunnen ze meedoen aan oud-Hollandse spelletjes op het grasveld. Iedereen is welkom! Datum: zaterdag 24 …

Rondleidingen St Josephkerk

Kom langs bij de Altrecht Burendag
Op drie zaterdagmiddagen in oktober zijn er weer Gilde-rondleidingen in de neogotische St. Josephkerk. Deze kerk met een lange geschiedenis heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de katholieke gemeenschap van Zeist. De rondleidingen hebben een verschillend karakter en worden aangepast aan uw interesse.
kalender 1


logo Sint Maarten
R.K. Parochie Sint Maarten
Rozenstraat 20, 3702 VP Zeist
www.parochie-sintmaarten.nl

U ontvangt deze digitale nieuwsbrief, als aanvulling op parochieblad de Mantel. De Mantel verschijnt 6 keer per jaar, de nieuwsbrief verschijnt eens per 2 weken met actueel parochienieuws en met aankomende activiteiten.
Uitschrijven | Aanpassen