logo_psm-groot
website email facebook youtube 
Nieuwsbrief 16 november 2022

Bezinning Advent door pastor Johan Rutgers

Bezinning advent door pastor Johan Rutgers
Goddelijke Renovatie Interventie! Zondagochtend 16 oktober ontdekte ik in de pastorie te Barneveld, dat er een gedeelte van het plafond in de logeerkamer naar beneden was gekomen en de hele ruimte was bezaaid met stro, stukwerk, gips en vooral veel stof. Na een eerste primaire reactie vol verbazing, gevolgd door een achterstevoren gebeden litanie, bestond de rest van de dag uit vlagen van zelfmedelijden (waarom moet dit nu net weer bij mij gebeuren?) en boosheid nadat ik me bedacht: “Wat als mijn vader en moeder nu tóch dit weekend waren komen logeren zoals ze graag hadden gewild?!).
Centraal-nieuws

Kom zondag 27 november naar de Top-2000 viering

Top-2000 viering, zondag 27 november
Jonge muzikanten, onder de naam Milk&Honey spelen aan de hand van ingezonden verhalen van parochianen nummers met een speciale betekenis of boodschap. Samen met een koor én gastartiest Pearl Jozefzoon brengen zij bekende nummers als Alles is liefde, Oh happy day en Pianoman. De verbinding tussen muziek en geloof staat centraal.
De viering in de St. Josephkerk, Rozenstraat 20 Zeist, wordt voorge­gaan door Harrold Zemann en Nelleke Spiljard en begint om 16.00 uur.

De Mantel van Sint Maarten - Advent & Kerst

De Mantel van Sint Maarten - Advent & Kerst
Het Advent- en Kerstnummer van de Mantel is verschenen, wij hopen dat het u de komende periode mag inspireren en natuurlijk ook de weg mag wijzen naar zoveel mooie vieringen en kerstactiviteiten. In deze onzekere tijd, waarin we ons met de herders in het open veld lijken te bevinden, hopen we dat we als parochie toch samen waken en op zoek gaan naar de plaats waar nieuwe hoop geboren wordt. Een gezegende Advent gewenst.

Klik op 'lees verder' om De Mantel te kunnen downloaden.

Engelen in de kunst, lezing in Leusden op 16 november
door Ben Piepers, emeritus pastor

Engelen in de kunst, lezing door Ben Piepers, emeritus pastor in de St. Lucasparochie)
Engelen spreken tot de verbeelding. Hun gevleugelde gestalte wordt zelden waargenomen, toch worden ze ervaren als boodschapper of beschermer. Dat engelen zich vrij bewegen tussen hemel en aarde blijft fascineren. Engelen overbruggen de afstand tussen goddelijk en menselijk, hemels en aards. Ze spelen een rol in onze verlangens en angsten. Engelen lichten iets op van wat verborgen is, het mysterie, het onzegbare.

Kom naar bisschop De Korte in Leusden, 21 november

Kom naar bisschop De Korte in Leusden, 21 november
Bisschop Gerard de Korte zal vanuit beide encyclieken, Laudato Si en Fratelli Tutti, ingaan op deze vraag: welke bouwstenen draagt de paus aan voor een rechtvaardige samenleving? De behoorlijk gepolariseerde samenleving heeft te maken met veel uitdagingen: de klimaat-, energie-, vluchtelingen-, en stikstofcrisis. Daarbij speelt er ook een vertrouwenscrisis tussen overheid en burgers. Hoe bouwen we in vertrouwen aan een duurzame toekomst?

Kerststallen gezocht voor de kerststallen-route

Oproep: kerststallen in de schijnwerpers
Kerststallen zijn het bekijken meer dan waard. Heeft u een kerststal die anderen bij u thuis mogen bewonderen? Laat het ons uiterlijk 10 december aan. We maken een mooie kerstallen-route door onze parochie die op zaterdag 17 december van 14.00-17.00 uur kan worden gelopen, gefietst of gereden. Opgave/nadere info: Annemarie Damen, 06-12891915 famdamen82@hotmail.com, of Gina Peters, 06-23045492, petersgcm@gmail.com.

Hulp gevraagd voor catering bij kindermusical
‘De hemel op stelten’

Hulp gevraagd voor catering bij musical ‘De hemel op stelten’
Voor het verzorgen van de catering voor alle betrokkenen bij de kindermusical 'De hemel op stelten' op zondag 18 december 2022 zoeken wij vrijwilligers die een dagdeel mee willen helpen om koffie/thee, lunch en een avondmaal te verzorgen met alles wat hierbij hoort. U zou ons hier enorm mee helpen. Meer info: Marian van der Laan, 06-54902728 of marianvanderlaan1951@gmail.com.

Kisiclub organiseert workshop 'Anders luisteren:
de ‘Hou je Kop Erbij’-methode'

Kisiclub organiseert workshop 'Anders luisteren: de ‘Hou je Kop Erbij’-methode'
Als volwassenen willen we graag contact hebben met onze kinderen, we willen graag weten wat er in hen omgaat. Dat doen we vaak door het stellen van vragen. Zodra een vraag beantwoord is, volgt er al snel een volgende vraag, want we willen graag in gesprek blijven. Maar als dat weinig tot niets oplevert, wat doe je dan? Op zondag 20 november vertellen Anna Blokhuis en Jan Boudewijn hier meer over.

De digitale adventsretraite 2022 van de jezuïeten

De digitale adventsretraite 2022 van de jezuïeten
Het woord is mens geworden is de titel van de digitale adventsretraite in 2022. De retraite gaat op 27 november van start, de eerste adventszondag, en eindigt met Kerstmis. Het is de zeventiende digitale retraite van de jezuïeten. Er zullen zo’n 20.000 mensen aan deelnemen. De teksten zijn geschreven door de regionale overste van de jezuïeten in de Lage Landen: Marc Desmet sj.

'Huis van Sinterklaas' in het museum Catharijneconvent

'Huis van Sinterklaas' in het museum Catharijneconvent
Oh kom maar eens kijken… Goed nieuws: Sinterklaas komt van 12 november tot 5 december 2022 ook weer logeren in Museum Catharijneconvent! Je beleeft hier allemaal avonturen, en je hoort tijdens een theatraal bezoek in zijn tijdelijke huis ook waar het gebruik van gouden chocolademunten eigenlijk vandaan komt. En aan het eind ontmoet je de Sint!

Gospel, nieuwe tentoonstelling in Catharijneconvent

Gospel, nieuwe tentoonstelling in Catharijneconvent
Dompel je onder in de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle. Met artiesten zoals Mahalia Jackson en Aretha Franklin, maar ook Martin Luther King, Elvis Presley en Kanye West. Gospel leeft! En niemand leeft gospel zoals de geweldige zangeres én co-curator Shirma Rouse.

Buddy to Buddy zoekt enthousiastelingen
die hun wereld willen openen voor een nieuwkomer

Buddy to Buddy zoekt enthousiastelingen die hun wereld willen openen voor een nieuwkomer
Buddy to Buddy verbindt Heuvelruggers met nieuwkomers (vluchtelingen/statushouders) die in onze gemeente zijn komen wonen. Vindt u het leuk om als buddy gekoppeld te worden aan een nieuwe inwoner van deze gemeente? Bent u benieuwd naar die nieuwe dorpsgenoten? Houdt u ervan om andere culturen te leren kennen? Wilt u samen gedurende vier maanden leuke activiteiten ondernemen als buddykoppel en onderdeel zijn van een groep buddy’s die ook het avontuur zijn aangegaan?
Doorn

Sint Maartenoptocht

Sint Maartenoptocht
De lampionnenoptocht op vrijdag 11 november jl. bij de Sint Martinuskerk is geslaagd. We hebben met een kar voedsel opgehaald voor de voedselbank. 'Sint Maarten' liep met ons mee. We zijn in de kerk gestart met zingen. Sint Maarten deed daar zijn verhaal over wat hij had meegemaakt toen hij de stad binnenreed en een bedelaar zag. Samen met de kinderen en ouders gingen we daarna langs de deuren.

Gregoriusonderscheiding en Eretekens uitgereikt in Doorn

Gregoriusonderscheiding en Eretekens uitgereikt in Doorn
Hans van Duren, organist, en vier leden van het Martinuskoor hebben zaterdag 5 november jl. van pastoor Harrold Zemann een onderscheiding en een St. Caeciliakaars ontvangen. Hans van Duren is sinds 1987 organist in onze parochie, hij ontving de Gregoriusonderscheiding. Wim Hofman (koorlid sinds 1957), Gert Hofman en Gerard Snijders (koorleden sinds de oprichting van de kerk in 1951) en mevrouw Ted Snijders ontvingen een Ereteken.

Fruitmandjes

Fruitmandjes
Zaterdag 5 november zijn er weer fruitmandjes gemaakt voor de parochianen die een 'steuntje in de rug' nodig hebben. De mandjes zijn bij de parochianen thuis of in de verzorgingshuizen bezorgd door de vrijwilligers van de Diaconie Doorn-Langroek.

Naastenliefde is: praten over geld

Naastenliefde is: praten over geld
Over geld praat je niet. Het is een diepgewortelde fatsoensregel waar we ons ook in de kerk aan houden. Het taboe is zo groot dat zelfs mensen met ernstige financiële problemen niet of veel te laat over hun geldzaken praten. Zou je uit naastenliefde daarom niet juist in de kerkelijke gemeente over persoonlijke geldzaken moeten praten?
Driebergen

Help je mee bij de kerstwandeling op Het Grote Bos?

Help je mee bij de kerstwandeling op Het Grote Bos?
Op kerstavond organiseert De Raad van Kerken Driebergen op Het Grote Bos een tocht door het bijbels kerstverhaal. Hiervoor zoeken zijn nog:
  • groepjes zangers/koor en mensen die een scene uitbeelden;
  • begeleiders die de mensen ontvangen en de weg wijzen en verkeersregelaars;
  • schenkers van chocolademelk.
Wil je meehelpen of meer informatie? Laat dit dan voor 26 november weten aan Marjolein Tiemens. m.tiemens@planet.nl of 06- 0774093.

Kerstmarkt en kerstconcert Scherzando

Kerkplein Driebergen Kerst
Op zondag 11 december is er op het Kerkplein weer een gezellige kerstmarkt, georganiseerd door de Vrienden van het Kerkplein. Deze wordt gehouden van 12.00 tot 17.00 uur. Op deze markt worden de kerststukjes verkocht die de vrijdag ervoor door parochianen gemaakt zijn. Ook kunt u er kerstkaarten kopen die door medeparochiaan Hennie Schutijser gemaakt zijn.
Leersum

Vespers in de Adventstijd

advent 1 kaars, advent-1883816, pixabay
In de periode van Advent houden we wekelijks samen met de Johanneskerkgemeente een kort avondgebed/vesper. Een half uur zingen, bijbelwoorden, gebed en stilte. Zo bereiden we ons voor op het Kerstfeest.

Data: dinsdag 29 november (Marcel Sarot), 6 december (ds. Arend Altena), 13 december (Nelleke Spiljard), en 20 december (ds. Hans Breunese). Tijd: 19.30-20.00 uur. Plaats: Andrieskerk, Planterslaan 19a, Leersum.

Vormselviering

Vormselviering
Op zaterdagmiddag 19 november zullen pastoor Harrold Zemann en diaken Rini Bouwman samen voorgaan in een Eucharistieviering waarin Frits Sloos en Olaf Kesler uit handen van Harrrold Zemann het H. Vormsel zullen ontvangen. De viering begint om 15:00 uur en u bent hierbij allen van harte welkom!

Gospelkoor

Gospelkoor
Op zondag 20 november - om 9:30 uur - gaat Klaas Faber voor in een Woord- en Communieviering die muzikaal zal worden opgeluisterd door het gospelkoor “Desire” uit Arnhem.

Muzikale lezing over de zin van het leven

Muzikale lezing over de zin van het leven
Een muzikale lezing in de aanloop naar de Advent. “Als het kind niet in jou geboren wordt, heus, je was verloren” (Valentinus). Kan dat dan? Wat betekent dat in je leven? Denk aan een zin uit een song van Bob Dylan: “I was so much older then, I’m younger than that now“. Hoe kun je iets ervaren van waar Valentinus op doelt, waar Nicodemus naar vraagt bij Jezus: “… maar ik ben toch al geboren?” “U bent een leraar van Israël en weet dat niet?” Hoe kun je in de Advent stapjes zetten op deze weg?

Allerzielen

Allerzielen
Op Allerzielen was onze kerk geopend voor hen die een kaarsje wilden opsteken ter nagedachtenis aan onze overledenen. Het was een mooie avond van herinneren, maar ook ontmoeten en praten met elkaar.

Mooie opbrengst collecte voor Voedselbank

Mooie opbrengst collecte voor Voedselbank
Veel gezinnen hebben het op dit moment moeilijk. Als Voedselbank proberen wij deze gezinnen te helpen met wekelijks een voedselpakket. Dat kunnen we niet zonder hulp. Daarom zijn wij ontzettend blij met uw gulle gift aan de collecte van oktober die in uw kerk is gehouden. Een bedrag van maar liefst
€ 459,95. Daar kunnen we zuivel, kaas en citrusfruit voor kopen. Zo worden de pakketten nog meer compleet en gezond! Heel erg bedankt! Voedselbank Utrechtse Heuvelrug
Maarn

Helpende handen gezocht bij Lichtjestocht,
een wandeling langs het kerstverhaal

Helpende handen gezocht bij Lichtjestocht
De organisatie van de Lichtjestocht, kan nog wat helpen handen gebruiken, zoals:
  • een Jozef, Maria, engel en herders;
  • een verteller/vertelster;
  • mensen die waxinelichtjes uitzetten en ophalen en/of vuurkorven plaatsen en het vuur brandend houden;
  • verkeersregelaars.
Meer informatie en aanmelden: Annique van Baal, jan-annique@planet.nl.

Allerzielenviering St. Theresiageloofsgemeenschap Maarn

Allerzielenviering St. Theresiageloofsgemeenschap Maarn
2 november, 17.30 uur, de duisternis begint te vallen en door een aantal vrijwilligers worden de paden tussen de graven van een lichtje voorzien. Er branden ook al een paar graflichtjes bij de graven. De begraafplaats is sfeervol verlicht. Er staat een grote tent waar straks de gebedsdienst zal worden gehouden ter nagedachtenis aan de overledenen die rusten op deze mooie plek.

Maarn – Muziek in de Theresia

Maarn – Muziek in de Theresia
Optreden van Het Mondriaan Kwartet. Dit gerenommeerde strijkkwartet speelt werken van Maurice Ravel en Dimitri Sjostakovitsj.

Datum: zaterdag 19 november 2022. Tijd: 16.00 - 17.00 uur. Plaats: Theresiakerk , Amersfoortseweg 50, Maarn. Entree: € 10,-- pp incl. drankje na afloop van het concert. Meer info: www.muziekindetheresia.nl.
Woudenberg

Catharinadag

Catharinadag
Aanstaande zondag 20 november vieren we weer Catharinadag. Bent u ook benieuwd wie de Catharinapenning ontvangt? Kom dan naar de viering die muzikaal wordt ondersteund door Rejoice en de Vocals of Joy. Na de viering is er bij de koffie een lekkere traktatie en aansluitend is er een gezellige borrel om zo alle vrijwilligers te bedanken.

Voedselbank

Voedselbank
De komende maanden willen we wat extra doen voor de Voedselbank Woudenberg. Vanaf Catharinadag zal er elke zondag een krat in de hal staan waar u houdbare producten in kunt zetten voor de Voedselbank.
Zeist

'Winteractie Zeist', inzamelingscampagne van samenwerkende organisaties in Zeist

handen schudden, shaking-hands-2499629, pixabay
Voedselbank Zeist, Stichting Leerkansen Zeist en de Inloophuizen van Kerk & Samenleving slaan de handen ineen en houden van november 2022 tot maart 2023 de inzamelingscampagne ‘Winteractie Zeist’. Dit om huishoudens die het financieel zwaar hebben door de stijging van voedsel- en energieprij­zen extra te steunen. De Zeister samenleving wordt opgeroepen om een bijdrage te leveren.

Sinterklaascadeautjes voor vluchtelingenkinderen

Sinterklaascadeautjes voor vluchtelingenkinderen
De coördinator Vluchtelingenwerk van Meander Omnium en een groep vrijwilligers willen op 3 december een Sinterklaasfeest met cadeautje en wat lekkers organiseren voor alle ca. 400 vluchtelingenkinderen van 0 tot 18 jaar (Oekraïne, Afghanen en Kamp Zeist). Cadeautjes (ca. 15 euro p.p.) worden groot ingekocht, tegen inkoopsprijzen. Donaties hiervoor kunnen worden overgemaakt op NL86 RABO 0435 1439 99 t.n.v. Stichting Meander Omnium o.v.v. decembermaand vluchtelingen.
Van harte aanbevolen!
Jeannette van Andel, Raad van Kerken Zeist

Verkoop kaarten

Verkoop kaarten
De Sint Josephkerk heeft een groep vrijwilligers die kaarten maakt voor ouderen en zieken in onze parochie. En ook met Kerstmis wordt bij hen een kaart mét Kerstwens bezorgd. Om dit alles te bekostigen verkopen zij hun zelfgemaakte kaarten, deze worden achter in de kerk verkocht op 20 en 27 november.
kalender 1


logo Sint Maarten
R.K. Parochie Sint Maarten
Rozenstraat 20, 3702 VP Zeist
www.parochie-sintmaarten.nl

U ontvangt deze digitale nieuwsbrief, als aanvulling op parochieblad de Mantel. De Mantel verschijnt 6 keer per jaar, de nieuwsbrief verschijnt eens per 2 weken met actueel parochienieuws en met aankomende activiteiten.
Uitschrijven | Aanpassen