logo_psm-groot
website email facebook youtube 
Nieuwsbrief 1 december 2021

Bezinning: De stem van de engel

De stem van de engel
Uit de Johanneskerk in Leersum ontvingen we een prachtige Adventkalender. Hieruit het volgende verhaal:
Maastricht, eind november. Een waterig zonnetje tilt de dag uit haar grauwheid. Bij de hoofdingang van de Bijenkorf wordt gemusiceerd door drie mannen uit Sint-Petersburg. Dat staat op de hoed op de grond. Het winkelend publiek toont voor het virtuoze spel op de balalaika, trombone en klarinet weinig aandacht. Er komt een kleine, gezette man aan in een regenjas, een enorme plastic boodschappentas in de hand, bruin hoedje op. Hij blijft staan, luistert en smoest tijdens een korte pauze met de drie Russen. Die kijken elkaar vragend aan, een korte knik en er klinkt weer muziek. De kleine man zet zich schrap en met een stem als een klok begint hij te zingen:
'Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum!'
Centraal-nieuws

Coronamaatregelen (update 29 november)

Coronamaatregelen (update 29 november)
Tijdens de persconferentie van 26 november jl., zijn aanvullende, strengere maatregelen bekend gemaakt, met als doel het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor het kerkelijk leven.

Geen vieringen na 17.00 uur, ook niet met Kerstmis

Geen vieringen na 17.00 uur, ook niet met Kerstmis
De Nederlandse bisschoppen hebben besloten de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk uit te breiden. Dit in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie. In de R.-K. Kerk worden voorlopig na 17.00 uur geen vieringen gehouden en dit geldt, helaas, ook voor Kerstmis. Nadere informatie volgt.

Thomas Quartier bij Alphacursus

Thomas Quartier bij Alphacursus
Thomas Quartier, de eerste monnik die zich Theoloog des Vaderlands mag noemen, was op 18 november te gast bij de Alphacursus in Driebergen. Een grote groep belangstellenden, zelfs uit Nijmegen en Den Bosch, luisterden naar zijn eigen bedezang en monastieke resonanties van Bob Dylan.Foto: Marian van der Laan

Groen is de kleur van de hoop

Groen is de kleur van de hoop
Dit jaar werd in onze parochie in Leersum een vluchtelingengezin opgevangen. Nu, in de Advent, is er een actie, in navolging van mensen aan de Poolse grens, die een groen licht plaatsen in hun huis als vluchtelingen er welkom zijn. De Raad van Kerken Nederland sluit zich hierbij aan.

Geboorteverhaal, nieuw thema Geloven thuis

Geboorteverhaal, nieuw thema Geloven thuis
Jouw verhaal, mijn verhaal,
geboren zijn we allemaal.
Je snapt het niet. Je wéét het wel:
elke mens begint als cel.
Geweven in de moederschoot
ben je in Gods plan al groot!
Jouw verhaal, Zijn verhaal,
geboren zijn we allemaal…

Met Advent begint het Lucasjaar

Met Advent begint het Lucasjaar
Het jaar van de vrijwilliger, het jaar van het erfgoed, het jaar van de duurzaamheid. Veel jaren krijgen een internationaal thema mee. In de Kerk hebben we net een jaar van Sint-Jozef achter de rug en tot halverwege volgend jaar is er nog extra aandacht voor het gezin. De liturgie van de Kerk kent ook een systeem van ‘themajaren’: zo begint nu het Lucasjaar.

VierKerstmis.nl ook dit jaar online

VierKerstmis.nl ook dit jaar online
Op vrijdag 26 november is net voor het begin van de Advent de website VierKerstmis.nl online gegaan. Deze website is een initiatief van de Nederlandse bisschoppen om iedereen op te roepen Kerstmis te vieren, als het kan bij (een van) de vieringen in de eigen kerk, maar als daar, in verband met de coronamaatregelen geen plek is, ook thuis. Meevieren kan dan bijvoorbeeld via de livestream van de parochie of met de mis op NPO 2.

Digitale adventsretraite Jezuïten: 'Hoop bedriegt niet'

Digitale adventsretraite: 'Hoop bedriegt niet'
“De decembermaand is voor veel mensen een drukke periode. Een echt feest is iets waar je naar uitkijkt: laat je niet overvallen door Kerstmis. De digitale retraite geeft je de kans om je voor te bereiden op dit feest. Een kwartier per dag is genoeg. Laat je vier weken inspireren door Bijbelse woorden: hoop, verwachting, licht, Vredevorst, dageraad.

Adventsactie 2021:
‘Een gezonde start voor moeder en kind’

Adventsactie 2021: ‘Een gezonde start voor moeder en kind’
Tijdens de adventsperiode vraagt Adventsactie aandacht voor de hoop. Hoop op de komst van het Licht. Hoop op een betere wereld. Hoop dat iedereen kan delen in overvloed en dat op een dag alle mensen een waardig leven kunnen leiden. Hoop is nooit vanzelfsprekend. Daarom vertelt Adventsactie verhalen van mensen die met hun toewijding en hun liefde een verschil maken.

Hemel pas volgend jaar op stelten

Afgelast: musical 'De hemel op stelten'
Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om de musical 'De hemel op stelten' te verplaatsen naar december 2022.

Bedevaart:
'Naar de bronnen van het vroeg-christelijk geloof'

Bedevaart: 'Naar de bronnen van het vroeg-christelijk geloof'
Het Aartsbisdom Utrecht gaat in 2022 op bedevaart naar Ierland, en wel van 27 mei t/m 2 juni. Het gehele programma is gepubliceerd op www.aartsbisdom.nl/ierland.


Bron tekst en foto: nieuwsbrief aartsbisdom nr. 248

Vaccinatie: een morele plicht, maar geen juridische

vaccinatie
Onlangs hield kardinaal Eijk in Rome een lezing waarin hij inging op de vragen ‘Is het een morele plicht om je te laten vaccineren tegen Covid-19, zoals wel wordt gezegd? En zo ja, kan een overheid of werkgever mensen dan ook juridisch tot vaccinatie verplichten?’. Het Katholiek Nieuwsblad publiceerde vorige week een ingekorte versie van deze lezing. Deze lezing kunt u hier lezen.

Oplichters actief via WhatsApp

Oplichters actief via WhatsApp
Vanuit parochies komen berichten dat criminelen geld proberen af te troggelen door een WhatsApp berichtje te sturen uit naam van bijvoorbeeld de pastoor. Internetcriminelen geven zich in zo’n bericht of in een e-mail uit voor parochiepriester en sporen de ontvangers aan om geld over te maken. Ze misbruiken in deze berichten de naam van de pastoor. Blijf alert.

(Online) vieren en liturgieboekjes

(Online) vieren en liturgieboekjes

De eucharistievieringen voor de parochies Sint Maarten en Sint Lucas worden elke zondagmorgen om 09.30 uur, via een livestream vanuit de St. Josephkerk in Zeist, uitgezonden. Klik op 'lees verder' voor een link naar deze livestream en de liturgieboekjes.
Reserveren voor een viering is niet nodig.
Driebergen

In memoriam Ton Morselt

In memoriam Ton Morselt
Ons bereikte het bericht dat vrijdag 19 november de heer Ton Morselt op 82-jarige leeftijd is overleden. Ton hield van verhalen vertellen en heeft in de jaren dat ons parochieblad nog 'de Klaroen' heette heel wat artikelen geschreven. Hij interviewde bijvoorbeeld mede-parochianen met een interessant verhaal.
Leersum

Andrieskoor 50+

Andrieskoor 50+
Met een plechtige Eucharistieviering waarin Henk Bloem voorging vierde het Andrieskerkkoor zijn 50+1-jarig bestaan. In 2020 was corona de stoorzender voor dit feestje en ook nú waren de mogelijkheden beperkt. Maar er mocht weer gezongen worden. En zingen dééd het clubje ouwe getrouwen, waarvan één zelfs al vanaf 1970, het jaar van oprichting.
Woudenberg

12 december 2021 - Kerst & muziek in Woudenberg

12 december 2021 - Kerst & muziek in Woudenberg
De decembermaand is bij uitstek een maand om bijzondere muziek ten gehore te brengen. Muziek is belangrijk om daarbij de bijhorende gedachte en gevoelens bij anderen en bij jezelf naar boven te halen. Bij Trees Meijer, Hilde van de Berk, Fred Slaghekke en Wim van Hoek, uit de Catharinakerk en PKN-gemeente De Voorhof, is het idee ontstaan om in december gezamenlijk kerstmuziek ten gehore te brengen.
Zeist

Vespers in de advent

Vespers in de advent
Tijdens de advent is er elke woensdagavond een vespers. Deze vespers worden alleen online uitgezonden. Thema: 'Uit uw hemel zonder grenzen', met als subthema's: 'hemel', 'sporen van licht', ' vuur' en 'woord' .


Digitale collecte

Digitale collecte
U kunt tegenwoordig uw bijdrage aan de kerk ook anoniem schenken via uw smartphone of tablet. Hiervoor hangt er in de kerk een grote QR-code . Als u hiervan een foto maakt via uw toestel wordt u automatisch doorverbonden met een Givt-app(locatie) waarmee u uw bijdrage kunt invullen. Wij zullen de QR-code ook tijdens de online vieringen laten zien.
kalender 1
Afgelast
Vanwege de strengere coronamaatregelen die vrijdag 26 november jl. zijn afgekondigd, gaan de volgende activiteiten helaas NIET door:
logo Sint Maarten
R.K. Parochie Sint Maarten
Rozenstraat 20, 3702 VP Zeist
www.parochie-sintmaarten.nl

U ontvangt deze digitale nieuwsbrief, als aanvulling op parochieblad de Mantel. De Mantel verschijnt 6 keer per jaar, de nieuwsbrief verschijnt eens per 2 weken met actueel parochienieuws en met aankomende activiteiten.
Uitschrijven | Aanpassen