logo_psm-groot
website email facebook youtube 
Nieuwsbrief 17 november 2021

Bezinning: Sint-Nicolaas

SInt-Nicolaas
De historische Sint-Nicolaas was een katholieke bisschop uit de vierde eeuw die leefde in Myra, in het land dat tegenwoordig Turkije heet. De middeleeuwse legendes waarop zijn heiligheid is gebaseerd, die kennen we wel. Denk maar aan de drie arme meisjes die hij behoedde voor de prostitutie door geld bij ze naar binnen te gooien - daar komen onze chocolademuntjes in goudfolie vandaan.
Centraal-nieuws

De Mantel van Sint Maarten, Advent en Kerst

De Mantel van Sint Maarten, Advent en Kerst
Wat een turbulente tijden maken we toch mee, maar boven dit alles straalt toch een ster die ons gaande houdt. In de nieuwe Mantel lezen we hoe we in onze parochie proberen dit licht te volgen. Klik op 'lees verder' om de Mantel te downloaden. Veel leesplezier!

Online meditatie: Op weg naar een groene Kerst

Online meditatie: Op weg naar een groene Kerst
Na een succesvolle ‘Op weg naar Pasen’, ‘Op weg naar Pinksteren’ en ‘Op weg naar Allerzielen” bieden de pastores Fred Kok en Antoinette Bottenberg opnieuw een online meditatie aan, dit keer ‘Op weg naar een groene Kerst’. De gekozen bijbelteksten sluiten aan bij de thema’s klimaat en duurzaamheid.

Digitale adventsretraite Jezuïten: 'Hoop bedriegt niet'

Digitale adventsretraite: 'Hoop bedriegt niet'
“De decembermaand is voor veel mensen een drukke periode. Een echt feest is iets waar je naar uitkijkt: laat je niet overvallen door Kerstmis. De digitale retraite geeft je de kans om je voor te bereiden op dit feest. Een kwartier per dag is genoeg. Laat je vier weken inspireren door Bijbelse woorden: hoop, verwachting, licht, Vredevorst, dageraad.

Bedezang: lezing & concert tussen psalmen en Bob Dylan
in Driebergen

Thomas Quartier 2
Wie de tijd wil heiligen, heeft liederen nodig. Vanouds bestaat daar de traditie van het getijdengebed voor, in de kloosters en daarbuiten. Maar ook andere, eigentijdse geluiden kunnen ons helpen om de scharniermomenten van ons leven te markeren. Thomas Quartier, benedictijnermonnik, theologiehoogleraar en boekauteur zal in deze muzikale bezinning zijn eigen liederen in de traditie van de psalmen en Bob Dylan zingen en daar beschouwingen bij geven.

Alphacursus: aanpassingen a.g.v. coronamaatregelen

Alphacursus: kleine aanpassingen a.g.v. corona-maatregelen
Ook de Alphacursus ontkomt niet aan de coronamaatregelen die vorige week zijn afgekondigd. De gezamenlijke maaltijd moeten we helaas laten schieten en de, verkorte, avonden worden verplaatst naar de St. Petrus' bandenkerk.

Eerste lustrum priesterwijding Johan Rutgers

Eerste lustrum priesterwijding Johan Rutgers
Op 12 november jl. was het feest in katholiek Barneveld, want op die dag – de feestdag van de heilige geloofsverkondiger Lebuïnus – mocht ik het eerste lustrum van mijn priesterwijding vieren. Omringd door mijn ouders, parochianen uit de beide samenwerkende Sint Maarten en Sint Lucas parochies en een groep bevriende collega priesters, hebben we feestelijk gevierd dat ik vijf jaar eerder tot priester werd gewijd.

Nieuwe kazuifels: bedankje Paulus Tilma

Nieuwe kazuifels: bedankje Paulus Tilma
Beste parochianen,
In de nasleep van mijn priesterwijding is het cadeau binnengekomen waar ook velen uit de parochies St. Maarten en St. Lucas hebben bijgedragen. Op 8 oktober ontving ik de overige drie kazuifels van Slabbinck die horen bij het witte kazuifel dat ik al ontvangen had en mocht dragen tijdens mijn eerste Mis(sen). Nu is de set compleet.

Hemel pas volgend jaar op stelten

Afgelast: musical 'De hemel op stelten'
Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om de musical 'De hemel op stelten' te verplaatsen naar december 2022.

Werkgroep bedevaarten zoekt 'reislustige' versterking

Werkgroep bedevaarten zoekt versterking
Lijkt het je leuk om voor de Sint Maartenparochie deelnemers te werven voor onze gezamenlijke reizen en dagbedevaarten, dan is de werkgroep bedevaarten op zoek naar jou. Al enkele jaren is de werkgroep bezig om te zorgen dat zowel de Sint Maarten- als Sint Lucasparochie samen op reis kunnen gaan.

(Online) vieren en liturgieboekjes

(Online) vieren en liturgieboekjes

De eucharistievieringen voor de parochies Sint Maarten en Sint Lucas worden elke zondagmorgen om 09.30 uur, via een livestream vanuit de St. Josephkerk in Zeist, uitgezonden. Klik op 'lees verder' voor een link naar deze livestream en de liturgieboekjes.
Reserveren voor een viering is niet nodig.
Doorn

Sint Martinuskerk open voor inloop, bezinning of gesprek

Sint Martinuskerk open voor inloop, bezinning of gesprek
De initiatiefneemsters Gina Peters en Annemarie Damen: "Gedurende de covidperiode waren alle kerken noodgedwongen gesloten. De deur dicht is vanzelfsprekend niet de rol die een kerk in de lokale gemeenschap wil vervullen: mensen zijn juist welkom. Soms hebben ze de behoefte om even stil te zijn, soms om hun verhaal te delen. Daarom doen we elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur de deuren van de kerk open. Iedereen is welkom om even binnen te lopen, te gaan zitten en de sfeer van het gebouw te beleven of om juist even te praten."

Economie en geloof: een kwestie van vertrouwen -
Paul Schenderling te gast in Doorn

Economie en geloof: een kwestie van vertrouwen - Paul Schenderling
Geloof en economie hebben veel met elkaar te maken. De profeten, de apostel Paulus en Jezus zeggen dat ons geloof en ons dagelijks economisch handelen beide afhangen van één en dezelfde vraag: 'Waar vertrouw je op?' Tijdens deze bijeenkomst bespreken we waarom de vertrouwensvraag zo belangrijk is en leren we die te herkennen in de concrete, alledaagse handelingen.
Driebergen

In memoriam Arnold Hertsenberg

gedachteniskruisjes
Op 17 augustus jl. is Arnold Hertsenberg in het bijzijn van zijn familie na een kort ziekbed op 70-jarige leeftijd overleden. Als lid van de Locatieraad Sint Petrus’ banden heeft hij meer dan 8 jaar zorg gedragen voor het onderhoud van de ‘gebouwen’, met name onze kerk en het parochiecentrum.

Mariam Avedesian ontvangt Willibrordpenning

Willibrordpenning Mariam Avedesian, foto Ton Buijs
Op zondag 14 november heeft Mariam Avedesian uit Driebergen-Rijsenburg uit handen van pastoor Harrold Zemann de aartsbisschoppelijke Willibrordpenning ontvangen. Kardinaal Eijk heeft deze onderscheiding toegekend met volle ondersteuning van de pastoraatsgroep en locatieraad van de geloofsgemeenschap Sint Petrus' banden.

Woensdagochtendviering hervat

vaatwerk
Na een lange periode waarin de woensdagochtendviering als gevolg van de coronamaatregelen niet kon plaatsvinden, zijn de woensdagochtendvieringen nu weer van start gegaan. U bent elke woensdagochtend om 9.30 uur welkom bij de eucharistieviering waarin pastor Verhaar voorgaat. De vieringen vinden plaats in de Petrus- & Pauluszaal van het parochiecentrum aan de Rijsenburgselaan 4.

Kerk en Kerkplein in kerstsfeer

Kerkplein Driebergen Kerst
In het weekeinde van 11 en 12 december is de kerstsfeer al volop aanwezig op en rond het Kerkplein in Driebergen. Zaterdagavond geeft het barokensemble La Fragola een gratis concert in de Sint Petrus' bandenkerk. Koor en orkest brengen o.a. delen van het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach ten gehore. Ook het feestelijke 'Concerto per la notte di Natale' van Corelli zal klinken.
Leersum

Sint Andries kerkkoor Leersum viert zijn 50-jarig jubileum 

Sint Andries kerkkoor Leersum viert zijn 50-jarig jubileum 
Op zondag 21 november is er om half tien in onze kerk een plechtige Eucharistie om het 50-jarig bestaan te vieren. Voorganger is pastor Henk Bloem. Het koor staat onder leiding van Peter Habets met orgelbegeleiding van Daniëlla de Regt; muzikaal intermezzo van Peter Hamilton, dwarsfluit.

Vespers in de adventstijd

FOTO Vespers adventstijd
In de periode van advent houden we wekelijks samen met de Johanneskerk een kort avondgebed/vesper. Een half uur zingen, bijbelwoorden, gebed en stilte. Zo bereiden we ons voor op het kerstfeest.

Data: dinsdagavond 30 november, 7, 14, en 21 december. Tijd: 19.30-20.00 uur. Plaats: Johanneskerk, Lomboklaan 9, Leersum. Begeleiding: Theo Wagenaar en ds. Evelyn Noltus.

Van spullen naar euro's

Van spullen naar euro's
In het ‘winkelmandje’ dat in de maand oktober achterin onze kerk stond zaten dit keer geen levens­middelen maar een totaalbedrag van € 231,--. De Voedselbank bedankt u daarvoor hartelijk. Het mooie bedrag kan nu besteed worden aan verse groenten en fruit, heel welkom in deze tijd van het jaar.

Missie geslaagd!

Missie geslaagd!
Onze nieuwe organiste, Daniëlla de Regt, woont in Nieuwegein en heeft geen mogelijkheid om thuis orgel te oefenen. En Leersum is als oefenplaats nogal ver. Gemma Bosboom, voormalig secretaris van de Emmausgeloofsgemeenschap Zeist reageerde onmiddellijk op ons oproepje en bood een keyboard aan.
Woudenberg

Catharinadag 2021

Catharinadag 2021
Na een jaar deze dag niet met z'n allen gevierd te hebben gaat het dit jaar wel gebeuren. Zondag 21 november is het weer Catharinadag. Een feestelijke dag die begint om 11:00 uur met een viering door de werkgroep, muzikaal ondersteund door het Catharinakoor en Rejoice. Tijdens de viering is er naast de collecte voor de eigen gemeenschap een extra collecte voor de Voedselbank Woudenberg.

Oecumenische adventszangdienst gaat niet door

Oecumenische Adventszangdienst
Als gevolg van de verscherpte coronamaatregelen is besloten om de oecumenische adventszangdienst niet door te laten gaan.

Zeist

Nieuwe initiatieven wijkinloophuizen Zeist

kerk en samenleving
De wijkinloophuizen in Zeist zitten niet stil en zijn een aantal nieuwe initiatieven opgestart. Zo is er het project 'sfeermakers', ontmoetingen van (groot)ouders met hun jonge kinderen, een Wegwijs café, een avondmaaltijd, Samen Soepen, een vrouwenmiddag en een inloopspreekuur. Klik op 'lees verder' voor meer informatie over deze initiatieven.

Vespers in de advent

Vespers in de advent
Tijdens de advent is er elke woensdagavond een vespers. Thema: 'Uit uw hemel zonder grenzen', met als subthema's: 'hemel', 'sporen van licht', ' vuur' en 'woord' .


Digitale collecte

Digitale collecte
U kunt tegenwoordig uw bijdrage aan de kerk ook anoniem schenken via uw smartphone of tablet. Hiervoor hangt er in de kerk een grote QR-code . Als u hiervan een foto maakt via uw toestel wordt u automatisch doorverbonden met een Givt-app(locatie) waarmee u uw bijdrage kunt invullen. Wij zullen de QR-code ook tijdens de online vieringen laten zien.

Uitzending over St. Josephkerk op Slotstad RTV gemist?

Uitzending over St. Josephkerk op Slotstad RTV gemist?
In het programma "In het voorbijgaan" van Slotstad RTV heeft Willem de Bruin een interessante rondleiding gegeven in onze St. Josephkerk. Heeft u deze uitzending gemist, dan kunt u deze nog terugkijken via deze link: https://youtu.be/VACxNkOBWy8.
kalender 1


logo Sint Maarten
R.K. Parochie Sint Maarten
Rozenstraat 20, 3702 VP Zeist
www.parochie-sintmaarten.nl

U ontvangt deze digitale nieuwsbrief, als aanvulling op parochieblad de Mantel. De Mantel verschijnt 6 keer per jaar, de nieuwsbrief verschijnt eens per 2 weken met actueel parochienieuws en met aankomende activiteiten.
Uitschrijven | Aanpassen