In haar november-artikel schrijft medewerker Huwelijk en Gezin van het aartsbisdom, Elise Bangma-Mertens, over de Advent. Die begint weliswaar pas op 28 november, “maar voor die tijd is het handig en goed om al na te denken over de manier waarop je Advent wilt vieren in je gezin. Zo kun je op tijd alles voorbereiden en indien nodig alle spullen in huis halen,” aldus Bangma-Mertens.

Zij gaat daarom eerst in op de betekenis van Advent. Tijdens die periode “staan we erbij stil dat God, door Zijn Zoon Jezus, naar ons toekomt. We kijken uit naar de komst van Jezus en naar het licht dat Hij in de wereld brengt. Ook staan we stil bij de tweede komst van Jezus en bereiden we ons daarop voor. De Advent is dus een tijd van wachten en voorbereiden.”
Dat laatste is ook te zien in de paarse kleur die gebruikt wordt in de liturgie. Paars is de kleur van bezinning en bekering. Bangma-Mertens: “Maar de Advent is geen sombere tijd. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de adventskrans met vier kaarsen, gemaakt van dennengroen, dat verwijst naar het leven. Iedere zondag wordt er weer een kaars ontstoken, waardoor het steeds lichter wordt hoe dichter we bij Kerstmis komen.”

Vervolgens reikt Bangma-Mertens een aantal handvatten aan om deze tijd van wachten en voorbereiden goed te kunnen beleven in het gezin. Daarbij noemt ze het maken van een adventskrans voor thuis, de adventskalender (al dan niet zelfgemaakt) en de Boom van Jesse voor wie extra verdieping zoekt. Bangma-Mertens: “Het is een uitdaging om in deze drukke tijd van het jaar ook plek te maken voor Jezus. Maar als we dat wel doen, als we elke dag even kort de tijd nemen om stil te staan bij Hem en bij Zijn komst, dan zal de vreugde van het Kerstfeest alleen maar groter zijn!”

Het volledige artikel kan je hier lezen.

Bron tekst en afbeelding: nieuwsbrief aartsbisdom nr. 248