Na informatie avonden in Nijkerk, Driebergen en Leusden was op maandag 5 september het moment van vertrek naar Lourdes. Bij opstappunt Hoevelaken stonden om zes uur in de ochtend 24 pelgrims klaar om in te stappen voor een eerste rit met de touringcar richting Venray. Daar kwamen nog 22 mensen bij. Via Amiens, waar we een intieme viering hadden in een kapel van de grootste gotische kathedraal van Europa, kwamen we aan in Lisieux, bekend van de heilige Theresia. Na een overnachting en een viering in de crypte van de basiliek gingen we naar Niort voor een tweede nachtrust. Woensdag kwamen we met de twee andere touringcars samen in Lourdes waar ook de Nederlanders waren samengekomen die met het vliegtuig kwamen. In Lourdes volgden we het centrale programma met aanwezigheid van bedevaartbisschop Woorts. Vieringen in de diverse kerken van Lourdes met een eigen koor of met het internationale koor en tienduizenden medepelgrims in de Pius X basiliek. Een rondleiding over het heiligdom, door de stad en naar de begraafplaats waar de ouders van Bernadette liggen. Wandelen naar Bartrès waar Bernadette het vee hoedde, met een aansprekende viering bij de schaapskooi. Dagelijks beleven wat de indrukwekkende grootsheid van de lichtprocessie en de sacramentsprocessie met je doet en bergopwaarts of in de kleine Jozefkapel de kruisweg van Jezus ondergaan. Terug naar huis reisden we voor een kloosterovernachting via Nevers waar we een laatste viering hadden naast Bernadette die daar ligt opgebaard. In Venray werd afscheid genomen van de Limburgse pelgrims en vol indrukken, inspiratie, emotie en fijne ontmoetingen kwamen we weer thuis in onze eigen Lucas en Maartenparochie. Helaas kon pastor Fred Kok vanwege corona niet mee maar we bedanken hem vooral voor de voorbereiding, evenals Willie en Mirjam voor hun inzet voor en tijdens de reis.

Henri Schouten

Foto: www.pixabay.com