Woensdag 8 november gaan de St. Maarten- en St. Lucasparochie, samen met pastoor Harrold Zemann en pastoraal werker Fred Kok, per bus vanuit Leusden op bedevaart naar Utrecht. We vieren de eucharistie in de Catharijnekerk en bezoeken daar ook de tentoonstelling ‘Verhalen van licht’. ‘s Middags gaan we naar het Catharijneconvent voor de tentoonstelling ‘Fashion for God’ en krijgen we een rondleiding door de Domkerk. We besluiten de dag met een kort bezoek aan het Ariënsinstituut.

Bij gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Fred Kok als pastoraal werker, gaan we op bedevaart naar zijn geboortestad, Utrecht. En we doen dat op de feestdag van de heilige bisschoppen van Utrecht: Albrink, Ansfried, Bernulf, Frederik, Hunger, Radboud en abt Gregorius.

 

Het programma

08.30 uur
Vertrek per touringcar vanaf de St. Jozefkerk, Hamersveldseweg 51, Leusden. De bus stopt bij het Spoorwegmuseum in Utrecht, vandaar wandelen we in ca. 10 minuten naar de St. Catharinakathedraal. Hier bereidde Fred Kok tijdens zijn theologiestudie zijn eerste liturgievieringen voor in de Vredeskapel.

10.00 uur
Eucharistieviering in de St. Catharinkathedraal. Daarna bekijken we de lichtsculpturen, die op Sint Maarten door de stad gedragen worden in de Sint Maarten Parade.
Aansluitend drinken we koffie/thee met daarbij een gebakje in De Rechtbank. Dit restaurant is gevestigd in de voormalige Rechtbank aan de Hamburgerstraat. Op de plaats van de rechtbank stond in de middeleeuwen de st. Paulusabdij, die, voordat hij naar Utrecht werd verplaats, in Leusden stond (waar nu landgoed de Hohorst is). Gesticht door bisschop Ansfridus, tevens de stichter van de parochie van Leusden.

12.00 uur
Bezoek aan de tentoonstelling ‘Fashion for God’ in het Catharijneconvent. Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Ontdek het bijzondere verhaal achter deze kostbare gewaden waarin vrouwen de hoofdrol spelen.
Aansluitend de lunch, op eigen gelegenheid, in een van de restaurants in de nabije omgeving (5-10 min. lopen), zoals het caé van het Catharijneconvent, het Domcafé in de Domkerk, De Rechtbank of een van de vele restaurants op het Domplein.

14.30 uur
Rondleiding door de, voormalige kathedraal, De Domkerk. Op deze plek begon Willibrordus de missie in Nederland en werd in de loop der eeuwen een steeds grotere kerk gebouwd, waarvan de gotische Sint Maartensdom het hoogtepunt werd. Een oud-medewerker van het citypastoraat van de Domkerk zal ons over de geschiedenis van De Dom vertellen en ons rondleiden.

15.45 uur
Kort bezoek aan het Ariënsinstituut, vroeger het Ariensconvict, waar pastoor Zemann tijdens zijn opleiding heeft gewoond.

16.30 uur
Vertrek per touringcar (vanaf het Spoorwegmuseum) naar Leusden, waar we omstreeks 17.15 uur zullen aankomen.

 

Overige informatie

Aanmelden: tot uiterlijk 1 november bij het parochiesecretariaat in Leusden: secretariaat@stlucas.nu of 033- 4941261.

Kosten: € 17,50 voor de bus, koffie/thee. Te voldoen via banknummer NL81 RABO 0385 9387 05 t.n.v. R.K. Parochie St. Lucas en o.v.v. Dagbedevaart Utrecht.

Ter plaatse betalen: lunch, entree Catharijneconvent (volwassenen € 15,00, 65+ € 13,50). Gratis toegang voor: Vrienden van Museum Catharijneconvent, Rembrandt Vereniging, Museumjaarkaart, Vriendenloterij VIP-kaart, ICOM-kaart, AICA-pas, U-pas.
Heeft u gratis toegang? Vergeet dan niet uw pas mee te nemen en vermeldt dit bij de aanmelding.