In deze moeilijke tijd van isolatie en onzekerheid moeten we proberen de waarde van kleine dingen  opnieuw te ontdekken. Dat is de boodschap van paus Franciscus in een interview. ‘Kleine gebaren van aandacht die we kunnen bieden aan onze naasten, onze familie, onze vrienden.’

Ondanks het feit dat openbare bijeenkomsten met de paus zijn afgelast, is Franciscus zeer zichtbaar in deze dagen waarin het coronavirus de wereld in zijn greep houdt. De mis die hij elke ochtend opdraagt in de kapel van zijn woonverblijf Casa Santa Marta in Vaticaanstad, wordt gestreamd.

‘Een streling, een knuffel’
En nu is er dit interview in de grootste krant van Italië waarin de paus probeert de lezers een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd.

“We moeten begrijpen dat in kleine dingen onze schat ligt.
Bijvoorbeeld, een warme maaltijd, een streling, een knuffel, een telefoontje..”.
Hij voegt eraan toe: “Verkwist deze moeilijke dagen niet.”

Franciscus heeft ten slotte ook nog een boodschap voor niet-gelovigen. “Ze zijn allemaal kinderen van God en worden door Hem bekeken. Ook zij die God nog niet hebben ontmoet, zij die niet de gave van het geloof hebben, kunnen hun weg vinden in de goede dingen waarin zij geloven: zij kunnen kracht vinden in de liefde voor hun kinderen, voor hun gezin, voor hun broers en zussen. Je kunt zeggen: ‘Ik kan niet bidden omdat ik niet geloof’. Maar tegelijkertijd kun je geloven in de liefde van de mensen om je heen, en daar hoop uit putten.”