Op 12 mei 2020, de Dag van de Verpleging, heeft onze parochiaan Bernadette Schutijser uit Driebergen – Rijsenburg de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2020 gewonnen. Deze prijs gaat naar het beste wetenschappelijke artikel van een verpleegkundige uit 2019. Haar artikel ging over het toedienen van medicatie via het infuus (high-risk medicatie).

Wanneer een patiënt high-risk medicatie krijgt, zegt de richtlijn dat verpleegkundigen een tweede controle daarbij moeten uitvoeren. Dat betekent dat een tweede verpleegkundige moet controleren of de juiste patiënt, de juiste medicatie krijgt, in de juiste dosis, via de juiste toedienweg en -snelheid, op het juiste tijdstip.

In de praktijk blijkt de tweede controle alleen een lastig uit te voeren handeling. Bernadette en haar collega’s hebben onderzocht hoe deze controle er in de praktijk uit ziet door niet alleen de kijken naar wat fout gaat, maar juist ook te kijken naar wat goed gaat!

De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs wordt normaal gesproken uitgereikt tijdens de jaarlijkse Anna Reynvaanlezing in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Door de coronacrisis is deze lezing echter afgelast. De prijs is nu online uitgereikt. Er is een film gemaakt, die te zien is op internet via:

https://www.amc.nl/web/anna-reynvaanlezing/anna-reynvaan/anna-reynvaanlezing-2020-film.htm

Vanaf minuut 14.45 is de prijsuitreiking van de Wetenschapsprijs.

Foto: Melchior van Glansbeek