De blogs van Aswoensdag gaan over de zin van het vasten, hoe verlicht je je kunt voelen als je het vasten doorbreekt.

 

Zo lang door de woestijn omdat ze de slavenmentaliteit moesten afleren.-Cfo. Winfrey die zei dat ze zich eerst vrij moest voelen om een rol te spelen in Amerika, Vasten – niet om anderen, om gezien te worden, indruk te maken, daarmee ga je het beloofde land (hb land van belofte) niet binnen.
Citaat Freek de Jonge: Ik dacht ik haal het uit de boeken, ik dacht ik vecht me vrij, ik dacht dat ik het ver moest zoeken; uiteindelijk ligt het heel dichtbij. Ik dacht ik moet mijn vuisten ballen, iemand zei: Open je hand. Ik was bang om door de mand te vallen. Iemand zei er is geen mand.
Nelleke Spiljard, Aswoensdag/Vastentijd, ‘De Mantel’, 2019

Een breek

Je zoekt ‘breek’ tevergeefs in een Ned. Woordenboek. Toch hoor je dat mensen een korte ‘breek’ nemen, er even tussen uit gaan, om daarna weer frisser, energieker verder te kunnen.
Breakfast is het eerste eten waarmee je de slaaptijd van ‘fast – vasten’ doorbreekt. Zou ‘De slaap der onschuld’?? hiermee samenhangen. Bijna om te zeggen: “Daarna begint het weer”?
De moslims kennen het begrip ‘breken van het vasten’. Het is de tijd van zonsondergang tot zonsopgang – dat er niet gevast wordt. Bijna vanzelf komen ook de woorden van Leonard Cohen boven: “here is a crack in everything – that’s how the light gets in”.

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van Aswoensdag: lees hier