De blogs van deze week bestaan uit citaten van bekende schrijvers/dichters  over het verschil tussen leven en écht leven.

1. Confucius, denker en sociaal filosoof uit het oude China (555-479 v. Christus) zou gezegd hebben: “Een mens heeft twee levens. Het tweede begint zodra hij ontdekt dat hij er maar één heeft” .
2. A. Diekstra schrijft: Je leven verliezen kan de moeite waard zijn omdat je daar je ‘Leven’ mee redt.
(A. Diekstra, ‘De kwestie van geluk’, p. 380)
3. G. Reve schrijft: Als iemand mij vraagt: “Wat betekenen die Bijbelse woorden voor jou?”, dan moet ik antwoorden: “Dat weet ik niet”. Maar als men vraagt: “Hoeveel betekenen ze voor je?” dan antwoord ik: “Alles”. (G. Reve, ‘Zelf schrijver worden’, blz 44).
4. Chaim Potok‘s moeder zou niet zo blij geweest zijn met zijn keuze om schrijver te worden. “Waarom word je geen hersenchirurg?” zei ze, “Dan kun je een heleboel mensen voor de dood weghalen. Je redt mensen en verdient flink geld.” Waarop Chaim geantwoord zou hebben: “Nee, mama, ik wil schrijver worden. Ik wil mensen niet redden van de dood; ik wil ze laten zien hoe ze kunnen leven”.

4. G. van der Graft
Tien jaar geleden was ik dood,
maar nu ben ik levend geworden,
het is nog maar een begin
dat mij te binnen schoot
woorden
vrijheid en lente
en andere namen
samenzijn..
Maar woorden zijn het begin
zij binden de strijd aan tegen
de nacht en zijn molenwieken
zij laten de vogel Licht
los uit de kooi van de dromen
zij komen zelf onverwacht
over het water vliegen
vrijheid en leven
en andere namen
samenzijn.
Ik ben heel lang dood geweest
en ik weet nog niet zeker
of ik al levend ben
het leven is met geen pen
waar ook ter wereld beschreven
maar ik noem het bij name
vrijheid en liefde
samenzijn.

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van komende zondag: lees hier