Het evangelie vertelt hoe Jezus zijn leerlingen uitzendt. De blogs gaan deze week over uitzenden: wat neem je dan met je mee?

Typeringen van de uitzending
Die typeringen zijn geen condities die je kunt afvinken. Ze zijn als een soort littekens -je draagt ze met je mee. Horen bij je identiteit. Littekens? Of Kenmerken? Rik Torfs zei: “Gewoon vriendelijk zijn in het leven van elke dag is moeilijker dan de wereld verbeteren. Daarom zijn er zoveel wereldverbeteraars”.

(Henk Bloem)

 

Typeringen voor de uitzendkrachten : Wat wel-wat niet
Bertold Brecht vertelt van een man die op de vlucht is voor het Nationaalsocialisme. In de haast pakt hij een koffer en propt daar alles in wat hij nodig heeft: een trui, sokken, een paar shirts, schoenen, broeken. Eigenlijk is de koffer te vol. Met moeite duwt hij hem in het slot en alles wat erbuiten steekt, knipt hij af met een grote schaar: een halve pyjama, een stuk trui, een mouw van een shirt en hij vertrekt.

(Henk Bloem)

 

Ik draai een kleine revolutie af

Ik draai een kleine mooie revolutie af
Ik ben niet langer van land
Ik ben weer water
Ik draag schuimende koppen op mijn hoofd
Ik draag schietende schimmen in mijn hoofd
Op mijn rug rust en zeemeermin
Op mijn rug rust de wind
De wind en de zeemeermin zingen
De schuimende koppen ruisen
De schietende schimmen vallen
Ik draai een kleine mooie
ritselende revolutie af
en ik val en ik ruis en ik zing

(Lucebert)

 

Naar aanleiding van de coronacrisis:

We hebben vrij harde samenleving gecreëerd op basis van knalharde afrekenwaarden: efficiency, rendement, effectiviteit. Koude kille masculiene waarden. Maar, en dat blijkt nu weer, niemand wil alleen maar efficiënt behandeld worden. Je wilt liefdevol behandeld worden. Dat is een waarde die in het tijdperk dat voor ons ligt zal domineren . Dan komt de mens weer centraal te staan

Carrière maken is interessant, maar kan ook een hoop ruis geven en afleiden van de essentie van het leven! En sprekend over de ‘essentie van het leven’ zijn we dichtbij Jezus’ woorden: ”is het Leven niet meer dan kleding, voedsel?” Dichtbij de vraag: waartoe zijn we op aarde, waartoe ben ik als mens.

(naar: Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid; Trouw 16 juni 2020)

Meer verdieping vindt u op de pagina met lezingen van komende zondag