Enkele notities ter overdenking van de lezingen van deze week. Over de Bijbel, het leven, elkaar nodig hebben, toosten op het leven en positief blijven ondanks alles.

De Bijbel
De Bijbel is een boek om God te zoeken en wel dubbel: God zoekt de mens en de mens zoekt God. (M. Werlen, Raus, aus dem Schneckenhaus, Herder 2020.) Dat past wel bij de titel van de brochure:”Lezen om te leven” van Loed Loosen.

Psychische schade dreigt bij studenten (dd.12 januari ochtendkrant)
Hoger onderwijs moet zo snel mogelijk open om psychische schade bij studenten in de hand te houden. De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar volgens ‘deskundigen’ worden mensen juist ziek door de lockdown.
In deze opmerking zit ook iets bemoedigends: We hebben elkaar nodig. Kunnen niet zonder elkaar. Dat hoor je niet alleen uit de mond van relletjesschoppers! De bijbel zegt in Genesis 2,18: “Het is niet goed dat de mens (hier is ‘de man’ beoogd) alleen blijft”. In Genesis gaat het om de eenheid van man en vrouw. Uit “Fratelli tutti” van Paus Franciscus spreekt nog een ander ‘samen’: Niemand kan op zijn eentje het leven aan. ..Je hebt een gemeenschap nodig die ons ondersteunt, ons helpt en waarin we elkaar helpen om vooruit te kijken. Helemaal op je eentje dreig je luchtkastelen te gaan zien, te zien wat er niet is; dromen doe je gezamenlijk. Laat ons dromen als één mensheid, als reizigers van hetzelfde mensenvlees, als kinderen van deze ene aarde die ons herbergt, ieder met de rijkdom van haar/zijn geloof of overtuigingen, ieder met een eigen stem, tutti fratelli e sorelle.” Paus Franciscus, Fratelli tutti, blz.34.

Paul van Vliet
Ik drink op de mensen die bergen verzetten
Die door blijven gaan met hun kop in de wind
Ik drink op de mensen die risico’s nemen
Die blijven geloven, met het geloof van een kind.

Ik drink op de mensen die dingen beginnen
Waar niemand van weet wat de afloop zal zijn
Ik drink op de mensen van wagen en winnen
Die niet willen weten van water in wijn.

Ik drink op de mensen die blijven vertrouwen
Die van tevoren niet vragen voor “hoeveel” en: “waarom”
Ik drink op de mensen die door blijven douwen
Van doe het maar wel en kijk maar niet om

Ik drink op het beste van vandaag en van morgen
Ik drink op het mooiste waar ik van hou
Ik drink op het maximum wat er nog in zit
In vandaag en in morgen in mij en in jou.

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van deze zondag: lees hier