In de blogs van de week leest u bespiegelingen over het begrip ‘hoop’: belangrijk in een mensenleven; kunnen we zonder? Lees wat er vanuit heel verschillende invalshoeken over wordt gezegd.

In Nederlands Dagblad, 9 aug 2024: “Het strijdt ook met de misschien wel belangrijkste taak van psychiaters: hoop bieden.” Wel of geen ‘hoop’; dat is geen medisch probleem dat met operatie of medicijnen opgelost kan worden. Maar het is blijkbaar wel een wezenlijke component voor ‘t leven van mensen. Kunnen we zonder?

Wolf Bierman schrijft:”Wer die Hoffnung tötet, ist ein Schweinehund”. Er is een gezegde: “Hoop verloren al verloren.”

Of een sportvrouw: “Neen, ik moest weer vanaf nul opbouwen. Wanhoop is er nooit geweest. Ik dacht; ik kan dit ook.” (Nederlands Dagblad, interview met wielrenster Rhalita de Jong)

De Tsjech Václav Havel zegt: “Hoop houdt niet in dat iets lukt, maar de zekerheid dat ‘t zinvol is, hoe ’t ook afloopt.”

J. van Andel: “Want ergens is een vonk van hoop die nooit zal doven”.

We leven we in een post-christelijke samenleving, zegt dominee Arjan Plaisier: ”Het CDA heeft flink zetelverlies, en de kloof tussen wereld en koninkrijk van God is wat maten groter dan we soms hebben gemeend.”  Maar: “Niet alles wordt in Den Haag beslist. Het is tijd voor burgerschap, voor een kerk die terugkeert naar haar oorspronkelijke wortels: een leef-gemeenschap te zijn in Jezus naam, met zorg voor elkaar, met een hart voor mensen om ons heen en met een verantwoordelijkheid voor Gods goede schepping.”

 

Automatisch komt het Afrikaanse woord Ubuntu op.
Ubuntu is als Afrikaanse levensfilosofie te vergelijken met een film.De personages zijn familie van elkaar. Ze zijn op elkaar betrokken, maar hebben geregeld meningsverschillen. Het kan er pittig aan toe gaan, maar de gemeenschappelijke maaltijden met het vrolijke geroezemoes van de stemmen, vernieuwen telkens de verbinding: de familie val niet uiteen.

Nelson Mandela verwoordde het als volgt: “de spirit van Ubuntu – dat diepe Afrikaanse besef dat we slechts mens zijn via de humaniteit  van andere menselijke wezens, heeft wereldwijd bijgedragen aan onze gemeenschappelijke zoektocht naar een betere wereld. Het woord Ubuntu =menselijk respectvolle houding ten opzichte van anderen.

 

Henk Bloem