Afstand
Alleen Mozes mag bij God komen. Anderen: Afstand! Dat is van belang voor een relatie; anders druk je elkaar dood. Zie ook Maria Magdalena in Johannes 20,17: “Houdt me niet vast”. Dan kon je iemand wel eens voor eigen gebruik gebruiken. Dus: Niet doen.

Gemeenschap
Alleen uit de gemeenschap komt de wijsheid. Eén hand alleen kan geen touw om een bundel knopen. Wie alleen loopt raakt de weg kwijt, wie dan valt heeft niemand om haar op te helpen, wie dan schreeuwt heeft niemand die haar hoort.

Doodzonden
K. Lorenz (gepensioneerd pastor) noemt acht doodzonden van de geciviliseerde mensheid. Hij noemt o.a. de overbevolking, verwoesting van ons leefklimaat, van ons levensritme: steeds sneller hoger, verder, steeds meer zelfredzaamheid, zegt hij, ontmenselijkt. Een varken bijvoorbeeld wordt alleen als vleesproducent voor ons: “Verhausschweinung” van ’t varken

Bisschop Oscar Romero constateerde: “We slaagden er niet in om in de kerk en pastoraal, in de opvoeding, in lekenorganisaties en in het leven van religieuzen en priesters veranderingen door te voeren zolang we ons enkel binnen de kerk bewogen. Nu we de wereld van de armen zijn binnengegaan, slagen we daar wel in. (Oscar Romero, Het volk van El Salvador, 1980) Dit gezegd zijnde kwam een Mexicaanse naar voren en zei: “We gaan nu, zoals afgesproken, zingen: De God van de armen. En toen klonk uit honderden kelen:
“Jij bent de God van de armen
de menselijke en eenvoudige God
De God die zweet op straat
De God met het verweerde gezicht.
Daarom spreek ik je toe”.

Vaderdag – Avinoe – Our Father – Notre Pėre
Groter is de eer voor de leraar dan voor de vader,
want de vader brengt je in deze wereld,
de leraar brengt je in de komende wereld
door je wijsheid te leren. (Misjna Bava Metsia 2,11)

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van deze zondag, lees hier.