Onze wereld wordt steeds zakelijker, harder, prestatie gerichter. Iemand vergeleek de wereld van de harde P’s: People, Profijt, Planeet, Product, Portemonnee met een wereld van zachte P’s: Pneuma(=geest), Pinksteren, Papa. En vraagt: in welke wereld leven wij? Kan de zachte kant tegen de andere kant op?

*Trouw (18 mei 2024) publiceert foto’s van een team  dat gewonnen heeft en kampioen is geworden: Hiep hiep hiep hoera!  Dat ze gewonnen hebben wordt zeer luidruchtig, schreeuwerig, overdonderend  ‘gevierd’ . Soms zo uitbundig dat er ingegrepen gaat worden. Zijn we opgeschoven naar een P-wereld?? De krant Haaretz liet drie Israëlisch en drie Palestijnen aan het woord  en een zoon van een vermoorde moeder zei: “Ik wil dat deze pijn niet langer bij de wereld hoort, we moeten een wereld creëren waarin andere omstandigheden heersen (15-5-2024).  (NB.: WIJ moeten…Wie zei u? )

 

*Een klimaatcrisis, een coronaepidemie, de oorlog in Ukraine,
de stromen vluchtelingen opzoek naar veiliger oorden..
We zeiden: Das schaffen wir.
We moeten nu constateren dat ons leven kwetsbaar is.
Dat we niet alles kunnen ‘schaffen’:
Mensen uit heel de wereld leven naast ons, met ons.
Mensen uit heel de wereld zijn dichtbij gekomen,ze brengen hun geschenken mee.
Voor alle volkeren bent u gekomen
’t is aan ons  te leven naast elkaar.
Telkens momenten van
intens verlangen naar nieuw licht.
aan ons het licht te verspreiden.

Yehuda Amichai

*P. Martell, Het leven van Pi,op bz 79: “ik ging alleen nog naar de tempel als het druk was en de brahmanen geen tijd hadden om tussen God en mij te komen.”

*Dhr van Apeldoorn meent dat het Westen niet te hoog van de toren moet blazen omdat het zelf geen kloon van de heilige Geest is.

*De Duitse arts- meent dat wij ons als mens boven de natuur geplaatst, hebben en zegt dan: “dat is misschien onze grootste fout geweest “(Trouw 13 mei).
De suprematie van de mens ten opzichte van de schepping is -zeker in onze tijd- steeds vaker  ter discussie gesteld. De Nederlandse Willibrord leest in Genesis 1.26-28 “dat de mens zal heersen over de vissen van de zee, vogels van de lucht, de tamme dieren alle wilde beesten al het gedierte dat over de grond kruipt… en in vers 28… wees vruchtbaar en wordt talrijk, bevolk de aarde en onderwerp haar, heers over de vissen van de zee, over  de vogels van de lucht en over al het gedierte dat over de grond kruipt.”
Gelukkig dat voor ons de Duitse arts het gelijk aan haar zijde heeft—en dat we steeds meer beseffen hoe we slechts een onderdeeltje van de schepping zijn en hoezeer de hele schepping van groot belang is en niet slechts ten dienste van de mens,,

De Engelse vertaling (Navarre Bible) is niet veel beter als ze schrijft:”….” Gen 126 …and let them have dominion over fish. birds.. cattle……

 

Emeritus-pastor Henk Bloem