De blogs van deze week bestaan uit een aanwijzing over de tijd tussen Pasen en Pinksteren +  over de vrouw, Maria Magdalena.

 

De tijd tussen Pasen en Pinksteren. In deze tijd lezen we uit het boek: Handelingen van de apostelen. Eigenlijk begint de tijd van de apostelen pas 40 dagen na Pasen, met Hemelvaart en Pinksteren. Maar volgens Lucas, vallen Pasen en Hemelvaart op dezelfde dag (24.50-53) en dus kunnen we in de liturgie meteen na Pasen met Handelingen beginnen. In zijn boek Handelingen legt Lucas – naar joods voorbeeld – het complexe paasgebeuren in de tijd uiteen en leidt ons zo gaandeweg, stap voor stap, in dat mysterie binnen. Een mysterie waar we, zoals op vele cruciale momenten in de bijbel wel ‘40 dagen’ voor nodig hebben.
(zie Hand. 1.3)

2. De vrouw, Maria Magdalene wordt in de orthodoxe kerk ‘isapostolos’ = gelijk in rang aan de apostelen, genoemd, omdat zij als eerste de verkondiging van de verrijzenis deed. Pas later komen mannen.
Daarom een klein raadseltje:
Een vader en zijn zoon krijgen een auto-ongeluk. De vader sterft ter plaatse en de zoon wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis kijkt de chirurg naar de jongen en zegt: “Ik kan deze jongen niet helpen, hij is mijn zoon.”
Ra, ra, hoe kan dit?
bron: Pax Christi, lente 2019

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van komende zondag: lees hier