De blogs van deze week passen bij Prediker en bij de vakantieperiode: over nieuwe ervaringen, onderweg zijn, anders gaan denken over het leven.

 

Wislawa Szymborska krijgt in 1996 de Nobelprijs voor literatuur en zei bij die gelegenheid:

Prediker
, je schreef: “Er is niets nieuws onder de zon”. Maar je bent zelf onder de zon geboren. En het gedicht dat jij schiep is ook nieuw. Want niemand voor jou schreef het op. En al je lezers zijn ook nieuw onder de zon, want wie vóór jou leefde kon het gedicht niet lezen.

Prediker, ik zou je ook nog willen vragen aan wat voor nieuwe dingen onder de zon je nu wilt gaan werken? (…). In een eerder werk noemde je vreugde – het geeft toch niet dat ze vergankelijk is? Heb je aantekeningen? Een paar ontwerpen?

 

Leonardo da Vinci zou gezegd hebben: “Wanneer jij je hand in een rivier steekt, heb je net het laatste aangeraakt van wat voorbij is en het eerste van wat komt”

 

DIT EILAND

Hoe zijn we hier geland
Waartoe…….vanwaar…?
ligt ergens aan het strand
dat vreemde schip nog klaar?
En als het anker is gelicht
naar waar….naar waar…?  

Stil, sluit de deuren dicht…
bemin elkaar.

(A. Roland Holst)

 

Deugden als samenwerken en delen en een waarde als rechtvaardigheid zijn verdrongen uit het publieke leven, ten gunste van een concurrerend, economisch denken. ”Het materialistisch levensbesef is het succesvolste exportproduct van het Westen. In het eigen Westen bleek het christendom niet opgewassen tegen de zegetocht van dit levensbesef, maar in heel andere culturen zoals het hindoeïsme, de islam of het boeddhisme lijkt daar betere voedingsbodem voor te zijn.

M. de Lange, lid van de nationale raad voor ontwikkelingssamenwerking

 

Meer verdieping rond dit thema vindt u op de pagina met de lezingen van komende zondag.