De blogs van deze week gaan over geloven in de moderne tijd. Zoeken en vragen, het mag tegenwoordig; niet zomaar aannemen.

Vernieuwingen
Paus Franciscus opent de Amazone synode en verwacht er vernieuwingen van. Hij zegt “Wij, bisschoppen hebben een gave van God ontvangen, een brandend vuur van liefde voor God en de mensen. Dat vuur moet gevoed worden, blijft niet uit zichzelf branden. Als het niet gevoed wordt gaat het uit, de as dekt het toe. Als alles zo blijft als het is, als onze dagen door het devies: “Zo heeft men altijd gedaan” geleid worden, raakt de gave uit het zicht, en wordt onder de as van bang zijn en bezorgd zijn om de status quo te verdedigen, verstikt.
(CIG 41/2019).

Geloof – twijfel
‘Wie gelooft, vraagt’ geeft Gabrielle Grunder als titel aan haar boek mee. Vroeger stelde men geen ‘geloofsvragen’. Dat werd gezien als teken van ongeloof; je moest het gewoon geloven, of je het snapte of niet! Punt! Geloof kan niet zonder vragen. De theoloog P. Tillich zegt: “Twijfel is niet het tegendeel maar een bestanddeel van het geloof.” Want wie op zoek is naar de waarheid, moet wel durven twijfelen. En de anglicaan Rowan Williams zegt: “Het tegendeel van twijfel is niet zekerheid, maar vertrouwen”.

Trekvogels
Wij zijn als trekvogels, die, hoewel ergens in den vreemde geboren, toch een soort vreemd heimwee ondervinden als de winter nadert. Een roep van het bloed, een verlangen naar het lenteachtige vaderland, dat wij ooit gezien hebben, maar waar we naar toe willen zonder te weten waarheen.
Ernesto Cardenal, ‘Pace e bene, een spirituele pelgrims gids voor de Franziskusweg’. Echter, Würzburg 2019

Gandhi
zette zich niet af tegen anderen – voelde zich niet meer, beter, verheven boven anderen. Dat gold ook voor zijn respect voor alle religies. “Religies zijn als verschillende straten die op hetzelfde punt uitkomen. Het is niet belangrijk of we langs verschillende wegen gaan, want tenslotte bereiken we allemaal hetzelfde doel. Echte broeder/zusterschap zou moeten inhouden dat we een Hindu zouden moeten helpen een betere Hindu te worden, een Moslim om een betere Moslim te worden en een Christen om een betere Christen te worden”.

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van komende zondag: lees hier