De blogs van deze week gaan over onze bereidheid om onze gewoontes en ideeën opnieuw te bekijken en eventueel aan te passen.

Hoe bereid zijn we nog weg te trekken, te veranderen van gewoonte,
van levensstijl, van levenspeil?
Hoeveel mag het kosten?
Of zeggen we:
Ik ben te jong, ben te oud
ben maar alleen, heb een gezin.

Naar het land dat ik u zal wijzen
Columbus zou volgens de overlevering gezegd hebben: “De nieuwe wereld is een land om naar te verlangen en het, eenmaal gevonden hebbend, nooit meer te verlaten”.

Huisgod
De God van vader en moeder
had geen huis, zoals bij onze bovenburen
waar hij open en bloot
boven het dressoir hing dood te gaan.

Zijn kruis heet crucifix, zei vader
en was uitsluitend katholiek. Niet voor de onzen.
Maar hoe ziet onze God eruit? Dat weet ik niet
antwoordde mijn vader naar eer en geweten

‘k werd zwaar ziek en buurvrouw bad voor mij
zij bracht mij schoolboekjes uit haar jeugd
voor het eerst zag ik de hemel: zuurstokroze
mijn besluit stond vast: ik wilde katholiek bekeerd.
Mijn vader reageerde gechoqueerd: wat of ik dacht?
Ik wilde voor God een huis, een lichaam, een gezicht.

Maar God, volgens mijn vader, hoefde niet ingericht
hij woonde in ieder van ons,
moederziel en heel alleen.
J. Bernlef

Metamorphose – gedaanteverandering op de berg.
Een rabbi belooft zijn leerlingen om na zijn sterven direct de hemelse Vader te vragen om de Messias te zenden en een eind te maken aan het lijden. Eenmaal gestorven gaat de rabbi meteen naar de hemelse Vader. Staand van aangezicht tot aangezicht is hij zo in extase dat hij zijn vraag vergeet.

1. ZIJN GEZICHT – ‘zijn gezicht ging stralen als de zon’, denk aan: ‘het staat op zijn gezicht te lezen’’. Gezichten van mensen zijn onthullend.
2. ZIJN KLEDING – ‘zijn kleren werden wit als licht’, denk aan: ‘kleren maken de man’.
3. ZIJN GEZELSCHAP – ‘opeens verschenen hun Mozes en Elia’, denk aan: ‘wie met pek omgaat wordt ermee besmet’. En: ‘Zeg mij met wie je omgaat en ik zal zeggen wie je bent’. Jezus op z’n Paasbest – maar daarna is alles weer gewoon en spreekt Jezus over zijn dood. Worden we door dit verhaal misschien uitgenodigd om door het gewone dagelijkse leven heen te kijken? Om méér te zien dan er met bril te zien is? Is de metamorfose op de Tabor alvast een voorproefje? Om de moed erin te houden?

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van komende zondag: lees hier