Het werk van de Parochiële Caritas Instelling (PCI) speelt zich voor de meesten van u grotendeels in het verborgene af. Dit artikel is bedoeld om over de activiteiten van de PCI op de locatie Zeist te informeren. Deze activiteiten worden aangeboden door oecumenische samenwerkingsverbanden waarmee onze geloofsgemeenschap in Zeist zich mee heeft verbonden. Concreet gaat het om activiteiten van de stichtingen Kerk en Samenleving en Hulpkas Zeist en om de bloemengroet in het Detentiecentrum Zeist.
Stichting Kerk en Samenleving
De gemeente Zeist telt vijf wijkinloophuizen. Van deze vijf vallen er vier onder de Stichting Kerk en Samenleving, namelijk Het Lindenhuis, Vollenhove, Zeist-Centrum en Zeist-West. Het vijfde inloophuis in Kerckebosch functioneert nog zelfstandig onder de paraplu van de Oosterkerk aan de Woudenbergseweg maar er vind wel afstemming tussen de vijf inloophuizen plaats.
In de inloophuizen worden allerlei activiteiten georganiseerd. Bij het aanbod wordt rekening gehouden met de behoefte in de wijk waar het inloophuis ligt. De activiteiten zijn vooral gericht op ontmoeting en verbinding met elkaar en hebben een laagdrempelig karakter. Bewoners kunnen er terecht voor een kop koffie of een luisterend oor. Enkele voorbeelden van georganiseerde algemene activiteiten zijn: huiswerkbegeleiding, gezamenlijk eten, handwerk- en naailessen etc.
Ook worden er specifiek per inloophuis activiteiten aangeboden waarbij het samen aan de slag gaan of het volgen van een cursus of gespreksgroep tot de mogelijkheden behoort. Voorbeelden hiervan zijn de gespreksgroep over rouwverwerking (Zeist-West) of het café voor mensen met kanker (Zeist-Centrum). Ieder inloophuis heeft een coördinator. Zij/hij is een vraagbaak voor bewoners als het gaat om het invullen van formulieren, aanvragen voor de voedselbank, het doorverwijzen naar sociaal raadslieden en/of diaconie/caritas of de Stichting Hulpkas Zeist etc. De Stichting Kerk en Samenleving wordt gedragen door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in Zeist en onze parochie. De stichting krijgt daarnaast ook subsidie van de gemeente Zeist en giften.
Stichting Hulpkas Zeist
De Stichting Hulpkas Zeist heeft als doel het verlenen van financiële en/of materiële hulp van beperkte omvang aan ingezetenen van de gemeente Zeist die in nood zijn gekomen, waarvoor de bestaande wettelijke en maatschappelijke voorzieningen geen of onvoldoende mogelijkheden bieden om hierin te voorzien. De stichting verleent zowel materiële als financiële ondersteuning: materiële ondersteuning in de vorm van huishoudelijke apparatuur, bedden etc. en financiële ondersteuning in de vorm van een renteloze lening. De renteloze lening bedraagt maximaal € 2.500,-. Deze moet binnen de met de ontvanger afgesproken maximale termijn worden terugbetaald. Bij het bepalen van die termijn wordt uiteraard rekening gehouden met de betalingsmogelijkheden van de aanvrager. De stichting is voortgekomen uit een initiatief van de Diaconieën van verschillende protestantse kerken in Zeist. Onze parochie is later gaan deelnemen. De stichting ontvangt jaarlijks een subsidie van de gemeente Zeist en heeft verder een kapitaal tot haar beschikking dat voor de participerende kerken is ingelegd. Aanvragen voor ondersteuning kunnen worden gedaan bij de Centrale Diaconie van de PKN: diaconie@pkn-zeist.nl.
Bloemengroet Detentiecentrum Zeist
Op dit moment verblijven er ongeveer 40 vrouwen en 20 mannen in het detentiecentrum. De samenstelling van de groep wisselt sterk. Het gaat om mensen die op grond van het niet hebben van een wettelijke status in detentie zijn geplaatst om hetzij uitgeplaatst te worden worden of na enige tijd weer geklinkerd (op straat gezet) te worden. Naast de maandelijkse wake bij Kamp Zeist, worden door de kerken uit de dorpen gelegen rond het Detentiecentrum wekelijks bij toerbeurt bloemen gebracht voor de zondagsviering in het Detentiecentrum. Uit de periode dat ik zelf als bezoekvrijwilliger in het Detentiecentrum aanwezig ben geweest, weet ik dat de bloemengroet voor de mensen in detentie wezenlijk is: zij ervaren het als een teken van gezien en erkend worden. Ik vertegenwoordig onze parochie in het bestuur van de Stichting Kerk en Samenleving en de Stichting Hulpkas Zeist en breng namens onze parochie elk half jaar een bloemengroet naar het Detentiecentrum.
Jan J. Roos, Lid van de Parochiële Caritas Instelling namens locatie Zeist