Nadat de valwind van 18 juni 2021 van de tuin van de Johanneskerk een ravage had gemaakt, werd een plan gesmeed voor de aanleg van een nieuwe tuin. De ‘Johanneshof’ werd op 14 mei 2022  door scriba Arie van Leeuwen feestelijk geopend en is vrij toegankelijk. Een aanrader om er eens te gaan wandelen en neer te strijken op een van de bankjes!

Voor de nieuwe tuin werd toestemming verkregen van het moderamen, en ook de gemeente ging akkoord. De tuincommissie, bestaande uit: Sjaak Rodenburg, Ward Logtenberg, Harry Swarte, Epko Smit en Annemarie Vercijs, kon aan het werk.

En gewerkt is er! Qua know-how vullen deze vijf elkaar perfect aan. Het grote werk is gedaan door een hoveniersbedrijf. Voor het ontwerp is ‘groen’ gedacht. Zo is er een wadi,  een Arabische naam voor een (vaak) droog rivierdal. Het regenwater wat nu op het kerkdak valt, wordt opgevangen in de wadi en loopt zo gemakkelijk de bodem in.

Rond de wadi wordt minder gemaaid, hierdoor krijgen bloemen, planten en insecten meer kans en zo zijn zij weer een voedselbron voor vogels en vleermuizen. De gierzwaluwen en bosuilen kunnen een nestkast vinden en de insecten komen insectenhotels tegen.

Dank zij een legaat en subsidie kon de tuin gerealiseerd worden

Foto’s: Korien Bast