Wie is die man in die grote zwarte mantel, met zijn baret, zijn bril en zijn baard? In Frankrijk weet iedereen dat. Het is Abbé Pierre, vrij vertaald ‘Pater Piet’. Hij is de oprichter van de Emmaus-beweging, wereldwijd bekend om haar kringloopwinkels.
Abbé Pierre was altijd bezig mensen te helpen, in de oorlog, en ook daarna. Hij was veel op straat om de Parijse daklozen te helpen in hun ellende. In de ijskoude winter van 1954 stierven ze van de kou. Abbé Pierre was zelf ook arm. Om zijn werk te kunnen volhouden, kreeg hij een bijzonder cadeau van mevrouw Sarniguet, de vrouw van de Parijse brandweercommandant. Als een moderne Martinus gaf zij hem een grote zwarte cape die hoorde bij het officiële uniform van de brandweer. Abbé Pierre wilde het prachtige kledingstuk weigeren, omdat het zo luxe was. Hij nam het toch aan, op drie voorwaarden: dat hij er grote zakken in mocht maken, de blauwsatijnen voering eruit mocht halen, en er knopen aan mocht zetten. Dat mocht. Abbé Pierre heeft de mantel zijn hele leven gedragen en deze werd een symbool van armenzorg en van verzet tegen onrecht. Zijn inzameling van kleding en andere spullen is uitgegroeid tot een wereldwijde kringloop beweging. Zo was hij ook weer een moderne Martinus.

Toen Abbé Pierre in 2007 overleden was (94 jaar oud), kreeg de brandweer van Parijs een verrassing. Ze kregen de beroemde zwarte cape terug! Dat had Abbé Pierre geregeld. De cape werd naar een kleermaker gebracht die hem moest opknappen om hem voor altijd te kunnen bewaren. Het verhaal gaat dat de kleermaker begon te trillen toen hij besefte welke mantel hij in handen had. Toch heeft hij zijn werk gedaan. En hij hoefde er geen cent voor betaald te krijgen…

Bron: www.geloventhuis.nl