Zondag 5 januari jl. vond de 16e editie plaats van de traditionele Driekoningenvoettocht. Aan deze door de RK parochie paus Johannes XXIII georganiseerde wandeltocht namen dit jaar 120 mensen deel en 3 honden. De route, die met veel zorg uitgezet was door Ron van Ee, voerde van Werkhoven naar Doorn met een tussenstop te Driebergen.

Als thema voor de tocht had men dit jaar gekozen voor ‘Bruggen bouwen’. Namens de organisatie verzorgde Wanda de Jong de opening: ,,Dit is ook het jaarthema voor onze parochie. We willen op vele manieren bruggen bouwen: van nu naar de toekomst, van verdriet naar vreugde, van donker naar licht en tussen mensen.”

De voettocht voerde soms over verharde wegen, maar veelal ook over onverharde wegen en klompenpadden. Deelnemer: “Een beetje modder mag de pret niet drukken. En zo kom ik op plekken waar ik nog nooit geweest ben, al woon ik al heel lang in deze regio. Je vraagt je dan ook gelijk af op wat voor een paden de echte koningen gereisd hebben.” Deze deelnemer probeert zich een beeld te vormen van hoe het geweest zou kunnen zijn. “In ieder geval droegen ze geen bergschoenen zoals wij. Misschien sandalen. En ook denk ik niet dat ze van die glimmende kleurrijke kledij aan hebben gehad. Waarschijnlijk waren het Arabisch uitziende mannen met een grote cape om het zand buiten te houden.”

In Driebergen wordt er een tussenstop gehouden bij een boerderij op de Goyer Wetering. De deelnemers kunnen hier gebruik maken van en toilet en worden voorzien van koffie, thee, soep en glühwein. Na een korte pauze vertrok het gezelschap voor het tweede deel van de route. De tocht eindigde bij de RK kerk ‘St Martinus’ te Doorn. De deelnemers werden door de mensen van deze parochie zeer gastvrij ontvangen met soep, broodjes, koffie en thee. Als afsluiting werd er een lichtjesviering gehouden waarna de vermoeide wandelaars met een bus terug gebracht werden naar het startpunt te Werkhoven.

Foto’s: Christa G.M. van Hooijdonk, Creating Golden Memories | Afscheids- en Uitvaartfotografie info@creatinggoldenmemories.nl