Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Bisschop Gerard de Korte zal vanuit beide encyclieken, Laudato Si en Fratelli Tutti, ingaan op deze vraag: welke bouwstenen draagt de paus aan voor een rechtvaardige samenleving?

De samenleving heeft te maken met veel uitdagingen. De klimaatcrisis, de vluchtelingencrisis, de energiecrisis, de stikstofcrisis. Daarbij is de samenleving behoorlijk gepolariseerd en speelt er ook een vertrouwenscrisis tussen overheid en burgers. Hoe bouwen we in vertrouwen aan een duurzame toekomst?
Paus Franciscus heeft daarvoor handreikingen aangedragen in twee recente encyclieken, rondzendbrieven. De veelgeprezen encycliek ‘Laudato Si’ heet ook wel de milieu-encycliek en gaat in op het omgaan met de schepping. De aarde is immers, volgens de ondertitel van deze rondzendbrief uit 2015, ‘ons gemeenschappelijk huis’. In 2020 verscheen de encycliek ‘Fratelli tutti’ over de sociale problematiek. De paus houdt tegenover een globalisering van onverschilligheid juist een pleidooi voor wereldwijde broederschap. Met de titels van beide rondzendbrieven verwijst de paus naar zijn beroemde voorganger Franciscus die in zijn Zonnelied bezingt dat de mens niet boven de natuur staat, maar daar een onderdeel van is.

 

Datum: maandag 21 november

Plaats: Theater de TUIN, de Smidse 1B, Leusden

Tijd: 19.30 – 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Kosten: 5 euro p.p.

Graag vooraf aanmelden, waarbij geldt: betalen = reserveren. Dit kunt u doen door 5 euro p.p. over te maken op rekeningnummer NL17 RABO 0197 9186 46 t.n.v. Raad van Kerken Leusden o.v.v. ZINCAFE 2111 en uw naam en het aantal bezoekers. Pinnen aan de zaal bij binnenkomst blijft mogelijk. U loopt wel het risico dat de zaal vol is.

Lees verder: https://laudato-si.nl
Beide encyclieken zijn online te lezen via https://rkdocumenten.nl
De encycliek Laudato Si kunt u downloaden via: https://www.rkkerk.nl/wp-content/uploads/2017/06/Encycliek-vanpaus

 

Bisschop Gerard de Korte

Gerard J.N. de Korte (1955) studeerde geschiedenis en theologie, promoveerde op het onderwerp ‘Pastoraat van de verzoening’. In 1987 werd hij tot priester gewijd en in 2001 tot bisschop. Van 2008 tot 2016 was hijbisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden, boven de grote rivieren. Sinds 2016 zwaait hij de scepter in het bisdom ’s Hertogenbosch, in het katholieke Noord-Brabant.
Bisschop De Korte heeft de naam de ‘meest protestantse onder de bisschoppen’ te zijn, maar mocht hij het daar mee eens zijn dan zal hij dat zelf vast niet beamen. Hij staat bekend als een verbinder, een mooie kwaliteit voor dit geestelijk ambt. De titel van het beleidsplan van zijn bisdom, ‘Samen bouwen in vertrouwen’, past daarbij.
Hij geldt ook als zeer betrokken bij de oecumene en de samenleving. Binnen de bisschoppen in Nederland heeft hij speciale aandacht voor onder andere Kerk en Samenleving en voor Vrouw en Kerk. Daarmee zou je hem wellicht beter dan ‘de meest protestantse bisschop’, kunnen typeren als ‘een echt katholieke bisschop’.

 

 

Deel dit bericht via Social Media!