Laden Evenementen

Als volwassenen willen we graag contact hebben met onze kinderen, we willen graag weten wat er in hen omgaat. Dat doen we vaak door het stellen van vragen. Zodra een vraag beantwoord is, volgt er al snel een volgende vraag, want we willen graag in gesprek blijven. Maar als dat weinig tot niets oplevert, wat doe je dan? Op zondag 20 november vertellen Anna Blokhuis en Jan Boudewijn hier meer over.

‘Hoe was het op school?’ Dit is een veel voorkomende vraag die ouders stellen aan hun kind. ‘Oh, goed hoor’ of  ‘Niets aan’ is dan het antwoord en daarmee is de kous af. De ervaring leert dat die vraag meestal niet zoveel informatie oplevert. Veel kinderen lijken een hekel te hebben aan het beantwoorden van vragen. Als ze thuis komen hebben ze blijkbaar geen zin om herinnerd te worden aan wat nu voorbij is.

De 8-jarige Leon is boos als hij thuiskomt. ‘Ik wil niet meer naar school!’ roept hij. ‘Wat is dat nou, gisteren vond je het nog zo leuk op school’ zegt zijn moeder. Leon zegt niets en gaat zitten. ‘Wat is er gebeurd, heb je ruzie gehad?’ vraagt ze. Leon zegt nog steeds niets en loopt naar boven. Zijn moeder geeft het op en hoopt dat er later misschien meer uit zal komen.

Dit is een voorbeeld van communicatie die niets oplevert. Dit soort vragen en reacties leveren meestal niets op. Communiceren lijkt makkelijk maar is in de praktijk het moeilijkste wat er is. De reden is dat luisteren lastig is. Goed luisteren is een kunst. Terwijl de ander nog spreekt zijn wij al bezig met het antwoord. We denken te weten wat er bedoeld wordt. Maar vaak zitten we ernaast, waardoor gesprekken stagneren en informatie achterblijft of verloren gaat.

Door anders te reageren kun je toch het verhaal van je kind ontdekken. Dat vereist een houding waarbij je zelf zo min mogelijk zegt (je ‘houdt je kop’) en zonder oordeel bij je kind betrokken blijft (je houdt je kop… ‘erbij’). Hoe dat gaat, leer je in de methode ‘Hou je Kop…erbij!, ontwikkeld door Anna Blokhuis en Jan Boudewijn. In hun beroep als respectievelijk pedagoog en trainer hebben ze veel ervaring in het communiceren met kinderen en volwassenen. Anna en Jan geven lezingen en workshops over dit onderwerp op een speelse en toegankelijke manier.

Anna Blokhuis en Jan Boudewijn, auteurs van het boek Hou je Kop…Erbij!

 

Datum: zondag 20 november 2022

Plaats: parochiecentrum St. Petrus’ banden, Rijsenburgselaan 4, Driebergen

Tijd: 15.30 uur

Reserveren: niet nodig

Entree: vrijwillige bijdrage

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

 

Deel dit bericht via Social Media!