Dag en nacht rijden de vuilniswagens naar de grootste vuilstortplaats van Nairobi, Dandora. Daar lossen ze het stinkende afval van de miljoenenstad. Honderden mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, zoeken in het vuilnis naar bruikbare spullen zoals plastic, papier of etensresten. Dankzij Missio kunnen deze vrouwen een microkrediet krijgen om een klein bedrijfje te beginnen. Helpt u ook?

Pater Andrew Wanjoni wil de mensen graag helpen om een leven buiten de afvalberg van Dandora op te bouwen. Hij is Comboni-missionaris en leidt de parochie Kariobangi Parish dichtbij de enorme vuilstortplaats. De parochie beidt veel sociaal-pastorale programma’s aan, zoals hulp aan straatkinderen, hulp bij het afkicken van drugs en het verlaten van een bende, maar bijvoorbeeld ook advies aan zwangere vrouwen.

Pater Andrew werkt samen met een lokale organisatie die een microkredietprogramma voor alleenstaande vrouwen met kinderen in het leven heeft geroepen. Felicitas Lenan doet aan dit programma mee. Ze heeft jarenlang op de vuilnisbelt gewerkt. Toen ze 15 jaar was, stierf haar moeder en bleef ze alleen achter met haar 9-jarig broertje. Van toen af moest ze voor hem zorgen. “We verzamelden plastic flessen en papier”, vertelt ze. “Daarmee verdiende ik genoeg om te kunnen overleven.”

Tegenwoordig leidt de 19-jarige Felicitas een microkredietgroep. Elke week komen 20 vrouwen bij elkaar en leggen wat geld opzij. Zo kunnen ze binnen hun groep gemakkelijk een lening krijgen om daarmee een klein bedrijfje te beginnen. Nu hoeft Felicitas niet langer het vuilnis te doorzoeken. Met hulp van de groep kon ze een klein bedrijfje starten: “Ik verkoop nu fruit en heb genoeg inkomen om voor mijn broer en mijzelf te zorgen”, vertelt ze. “Mijn leven is compleet veranderd.”

Missio steunen?

Wilt u dit en andere projecten van Missio steunen?
Stort uw bijdrage op NL65 INGB 0000 0015 66 t.n.v. Missio Wereldmissiemaand ’s-Hertogenbosch Of doneer meteen

Geloofsgesprek
Op Missiezondag 23 oktober wordt het geloofsgesprek van KRO-NCRV uitgezonden op NPO 2. Aan het woord komt de nationaal directeur van Missio Pauselijke Missiewerken, Vincent Goulmy. Programmamaker Leo Fijen sprak met hem bij Missio in ’s-Hertogenbosch. Het geloofsgesprek duurt 15 minuten en wordt uitgezonden om 9.45 uur, kort voor de live uitzending van de eucharistieviering vanuit de H. Jozefkerk in Waubach-Groenstraat. Later kunt u het geloofsgesprek terugkijken via de website van KRO-NCRV.

Uit: Missio, Kerk Wereldwijd, september/oktober 2022